Walk of Taste: een unieke samenwerking met groot succes!

In het weekend van 27 en 28 februari werd de ‘Walk of Taste’ georganiseerd, een culinaire wandeltocht langs 5 horecazaken in de gemeente Geertruidenberg. LOLA Lunchbar en hockeyvereniging DDHC kwamen met het initiatief en zijn de drijvende kracht van dit coronaproof evenement. In dit artikel vertelt Willem de Wijs, mede-eigenaar van LOLA lunchbar, meer over de tocht en over het succes van het weekend!

Door Sara Berende

1. Wat is de ‘Walk of Taste’?

“De naam zegt het al een beetje. Het is een wandeling door onze gemeente langs 5 horecazaken. Bij elke horecazaak hadden de deelnemers keuze uit twee culinaire hapjes die ze konden kopen voor een klein prijsje. Elke ondernemer had daar zijn eigen draai aan gegeven en alles was zo op elkaar afgestemd, dat je na afloop een volledige goede maaltijd had gegeten. Ruim een week van tevoren konden deelnemers zich inschrijven. We hadden 6 startpunten, inclusief de hockeyclub, zodat de deelnemers over de tocht werden verspreid en er nergens opstoppingen waren.”

2. Waarom hebben jullie dit initiatief opgezet?

“We zijn op zoek gegaan naar een soort evenement in een tijd waar geen evenementen mogen plaatsvinden. Dat hebben we gedaan om mensen toch gezelligheid en samenzijn te geven in deze rare tijd, uiteraard coronaproof. En daarnaast hebben we het ook opgezet om de horeca te ondersteunen in de tijd dat we dicht zijn. In de grote steden zie je vaker dit soort initiatieven en we zagen een goede mogelijkheid om dit ook naar onze gemeente te brengen.”

3. Hoe is de samenwerking voor dit initiatief ontstaan?

“We zaten al met het idee in ons hoofd toen Renée, één van onze medewerkers, naar ons toekwam met hetzelfde idee. Zij zit op hockey bij hockeyvereniging DDHC en zo zijn we de samenwerking aangegaan met DDHC om een groter draagvlak te krijgen. Daarna zijn we het idee verder gaan uitwerken. Eens in de zoveel tijd hebben we een meeting met de horeca, georganiseerd door de VOG en de gemeente. We hebben gekeken naar de horecaondernemers die bij deze meetings aanwezig waren. Zo hebben we Boelaars, Fort Lunet, Smaakwater en pizza & pastabar Mercato benaderd voor een samenwerking en zij reageerden heel fanatiek.”

4. Waaraan zien jullie dat het een groot succes is geweest en wat heeft daarvoor gezorgd?

“In eerste instantie zou de wandeltocht alleen plaatsvinden op de zaterdag, maar de inschrijvingen gingen zo hard, dat we direct contact hebben opgenomen met de andere ondernemers. Na een kort overleg hebben we er een tweede dag aan vastgeplakt en ook die dag was zo uitverkocht. Het succes is denk ik te danken aan een combinatie van twee dingen. Enerzijds zoeken mensen de gezelligheid weer op, omdat er eindelijk wat te doen is. En aan de andere kant konden mensen de lokale horeca ondersteunen, wat gelukkig ook is gebeurd. Door initiatieven als deze straal je als horeca uit dat je als één organisatie handelt, dat waarderen mensen. Door samen te werken creëer je meer draagvlak.”

5. Hoe is de samenwerking met de gemeente gegaan?

“Stadspromotor Joyce Heijmans heeft voor ons haar nek uitgestoken om dit initiatief erdoorheen te krijgen. Ook de burgemeester Witte en wethouder Hofkens, die zelf hebben meegelopen, hebben zich voor ons ingezet. In eerste instantie was de gemeente wat terughoudend of het wel zou lukken. Maar omdat we het plan zo compleet uit hadden gewerkt, kon het niet misgaan en heeft de gemeente toegezegd. Ook op de dagen zelf hielden we de lijntjes kort. We hadden zelf een veiligheidsteam samengesteld die rondreed in een tuktuk en de deelnemers op ludieke wijze wees op de maatregelen. Hierdoor is er geen handhaver aan te pas gekomen. De gemeente is er trots op dat het zo goed is gegaan.”

6. Wat is de bijdrage van de VOG geweest en hoe kan de VOG dit soort initiatieven nog beter ondersteunen?

“De sessies van de VOG hebben wel geholpen. In dit soort sessies houd je elkaar als ondernemers scherp en je creëert het gevoel dat we er met z’n allen de schouders onder moeten zetten. Daar is dit initiatief ook uitgekomen. Waar de VOG wellicht bij kan helpen is het stukje achter de schermen. Er komt veel kijken bij het organiseren en het was meer werk dan we van tevoren hadden gedacht. Alle hulp is daarbij welkom.”

7. Zit er een tweede editie aan te komen?

“Het is nog afwachten wat het aantal besmettingen in Nederland doet, maar een tweede plan ligt zeker al klaar. We wachten op reactie van de gemeente, zij moet de doorslag geven of het plan kan doorgaan. Daarnaast kijken we ook naar welke initiatieven nog meer kunnen, ook na de coronacrisis. We hebben een hoop ideeën!”

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek Het Brandhuys

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “Het Brandhuys”

Donderdag 9 november was het bedrijfsbezoek bij VOG-lid Het Brandhuys. Eigenaar David Joosen is een ambachtelijke koffiebrander gevestigd in het industriële erfgoed van de Dongecentrale. Met 45 aanwezigen was het maximumaantal deelnemers bereikt en hadden we dus een mooie opkomst. De aanwezigen ontvangen met (uiteraard) koffie en wat lekkers.
Na een korte introductie werden zij opgedeeld in 3 groepen en kregen ze per groep afwisselend een rondleiding, barista-workshop en uitleg over koffiebranden.

Connecting Generations beeldmateriaal

Terugblik op het succesvolle evenement ‘Connecting Generations’

Op 12 oktober bracht het ‘Connecting Generations’ evenement de gemeente Geertruidenberg, de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG) en het Dongemond college samen voor een inspirerende bijeenkomst onder leiding van dagvoorzitter Rom van Oers (VOG). Dit evenement bood aan meer dan 100 deelnemers de kans om diepgaand inzicht te verkrijgen in de verschillen tussen generaties, van babyboomers tot Generatie Z.