Verslag expert-sessie veiligheid Dombosch 7 januari 2021

Donderdag 7 januari heeft de VOG een vervolg online kennissessie georganiseerd rondom de veiligheid op Dombosch. Dit was naar aanleiding van de sessie van 30 november 2020 waarin o.a. de vele inbraken werden besproken en ook diverse mogelijke oplossingen.

Veiligheid is nog steeds een actueel onderwerp. Vandaar dat de VOG vanuit haar rol als verbindende organisatie ook dit keer de diverse experts bij elkaar had geroepen om een vervolg te geven op de vorige sessie. De online aanwezige experts waren:

  • Joost Klaren, Alert Group beveiliging
  • Nicole de Kort, beleidsmedewerker Economische zaken Gemeente Geertruidenberg
  • Geeske de Meulder, Wijkagent Gemeente Geertruidenberg
  • Marian Witte, burgemeester Gemeente Geertruidenberg
  • Mike Hofkens, wethouder economische zaken Gemeente Geertruidenberg

Vanuit het bestuur van de VOG waren Rom van Oers (voorzitter) en Erik Broeders (bestuurslid/ werkgroep KVO) aanwezig. Erik lichtte nog kort de achtergrond van deze kennissessie toe.

Er zijn een aantal topics die essentieel blijven, zoals de onbekendheid over het gebruik van het algemene nummer van de politie. Het is een algemeen nummer, maar dat wordt wel lokaal doorgezet. Uit de sessie blijkt dat ondernemers dit nummer minder gebruiken, terwijl dat wel zou moeten. Wijkagente Geeske benadrukt dat alle meldingen binnen moeten komen om beter overzicht te kunnen houden. Een ander aspect is dat het duidelijker moet gaan worden wie waar verantwoordelijk voor is. Uiteraard is een bedrijf verantwoordelijk voor de eigen beveiliging van het terrein, maar hoe zit dat rondom het eigen terrein? Wie pakt dat op, wat moet daar geregeld kunnen worden etc.

VOG-voorzitter Rom van Oers en bestuurslid Erik Broeders benadrukken: “We moeten meerdere partijen verenigen om vanuit een grotere collectiviteit de veiligheid te optimaliseren.” Rom vertelt verder: “We moeten daarin concreter worden. Wat is het overall-plan zowel voor het gehele gebied, voor de toegangswegen maar ook voor de ondernemers op hun eigen terreinen. Wat gaat dat kosten en hoeveel ondernemers moeten daarvoor nog aansluiten?”

De afspraak wordt gemaakt dat vanuit alle partijen input wordt geleverd en dat er één plan komt waarin duidelijk wordt uitgelegd wie waar verantwoordelijkheid heeft. Dat geldt uiteraard ook voor de gemeente.

Burgemeester Marian Witte beaamt wederom dat het nodig is om er met zijn allen de schouders onder te zetten. “Wij willen als bestuur graag meedenken en ook kijken in hoeverre wij financieel kunnen bijdragen. Maar dan moet er wel een breder draagvlak zijn. Het industrieterrein is 4e grootste industrieterrein van West-Brabant en dat schept ook onderling verplichtingen.”

Om voor dat bredere draagvlak te zorgen, zegt de VOG toe dat zij met diverse ondernemers aan tafel gaat om na te gaan waar de wensen liggen, maar ook waar de blokkades voor samenwerking liggen. Er komt geen grote enquête, maar als wij door gesprekken te voeren met diverse ondernemers, goed kunnen achterhalen waar de wensen liggen en wat de eisen zijn, dan kunnen wij daarmee naar de gemeente gaan en kunnen wij het draagvlak aantonen.

Vanuit Alert is toegezegd om te komen met een kostenplaatje, zodat het ook duidelijk wordt wat de totale kosten kunnen zijn voor beveiliging van beide Dombosch terreinen. En als je weet dat wij dan meer dan 355 ondernemers hebben, kunnen de kosten per ondernemer nooit zo veel zijn. Dat moet het draagvlak makkelijk gaan vergroten.

Rom sluit namens de VOG de sessie af. “We dragen samen de verantwoordelijkheid. Wij moeten wellicht het oude zeer van het verleden snel achter ons laten. Het is belangrijk om dit als collectief op te pakken.”

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.