Petra Gerritsma: “Ik ben eigenlijk een soort ambassadeur van Sibelco”

Petra Gerritsma is sinds april 2020 duurzaamheidsmanager bij Sibelco en heeft al ruime ervaring als milieudeskundige. Door haar taken als duurzaamheidsmanager heeft ze regelmatig contact met de politiek in Geertruidenberg en ze is dus erg betrokken in de gemeente. In dit artikel vertelt ze over haar carrière als milieukundige en over haar functie bij Sibelco.

Door Sara Berende

Petra woont in Delft en werkt sinds 1 april 2020 als duurzaamheidsmanager bij Sibelco. Ze vertelt: “Mijn functie is heel breed. Ik houd contact met de plaatselijke overheden in Nederland om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Daarnaast zorg ik dat we alle vergunningen op orde hebben, maar ik onderhoud ook contacten met de buurt om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat zij geen geluidsoverlast ervaren. Daarnaast heb ik als duurzaamheidsmanager de taak om ervoor te zorgen dat de CO2-voetafdruk van Sibelco naar beneden gaat. We willen nog meer circulair produceren dan we al doen.”

Eerder spraken we Petra al in onze podcast, waarin ze vertelde over de Groene Pluim, een bekroning op het werk van Petra en haar collega’s. Beluister die hier.

Sibelco is een wereldwijd bedrijf in materiaaloplossingen. Het bedrijf wint of koopt, bewerkt en distribueert allerlei industriële mineralen zoals straalmiddelen, vulstoffen voor asfalt, cement en beton en grondstoffen voor glas. Voordat Petra bij Sibelco kwam, werkte ze 10 jaar bij een bedrijf in een soortgelijke functie. Maar ze had meer behoefte aan diversiteit: “Ik wilde de breedte in binnen mijn vakgebied. Het contact leggen met lokale overheden en bewoners is naast het bewaken van de duurzaamheid nu extra aan mijn werk. Die diversiteit vind ik erg leuk aan mijn werk bij Sibelco.”

Ondanks dat Petra niet de eigenaar is, ziet ze zichzelf wel als ondernemer binnen Sibelco. “Omdat ik door heel Nederland contacten heb met de lokale overheden en burgers, ben ik een soort ambassadeur van Sibelco. Daarnaast heb ik veel verantwoordelijkheden en kan ik mijn eigen werk inrichten.” Dat brengt soms druk met zich mee, maar daar komen volgens Petra juist goede dingen van.

Petra is één van de weinige vrouwen die bij Sibelco werkt, maar dat is voor haar niet nieuw: “De branche waarin ik werk is een echte mannenwereld, maar dat vind ik niet erg. Er wordt wel op aangestuurd om meer vrouwen aan te nemen, dat is een positieve trend. Ik ben sowieso van mening dat diverse teams beter samenwerken, ongeacht het geslacht. Zelf heb ik met iedereen makkelijk een klik. Ik kan goed samenwerken met collega’s en laat mensen in hun waarde.”

Ook Sibelco heeft helaas last van de coronacrisis: “Het maakt de bedrijfsvoering lastiger en kwetsbaarder. We moeten onze ploegen op de productielocaties uit elkaar houden en in het buitenland zijn er zelfs locaties waar er een tijdje helemaal niet meer geproduceerd wordt.” Maar er is nóg een crisis die meer impact heeft op Sibelco en de branche waarin zij opereert: de stikstofcrisis. “Er is geen stikstofruimte meer om te bouwen. Veel bouwprojecten liggen stil door de crisis en omdat we veel aan de bouw leveren, ligt onze productie nu ook lager.” Gelukkig zijn er ook producten die van beide crisis geen last hebben, zoals glas en silica voor computerchips.

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek Het Brandhuys

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “Het Brandhuys”

Donderdag 9 november was het bedrijfsbezoek bij VOG-lid Het Brandhuys. Eigenaar David Joosen is een ambachtelijke koffiebrander gevestigd in het industriële erfgoed van de Dongecentrale. Met 45 aanwezigen was het maximumaantal deelnemers bereikt en hadden we dus een mooie opkomst. De aanwezigen ontvangen met (uiteraard) koffie en wat lekkers.
Na een korte introductie werden zij opgedeeld in 3 groepen en kregen ze per groep afwisselend een rondleiding, barista-workshop en uitleg over koffiebranden.

Connecting Generations beeldmateriaal

Terugblik op het succesvolle evenement ‘Connecting Generations’

Op 12 oktober bracht het ‘Connecting Generations’ evenement de gemeente Geertruidenberg, de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg (VOG) en het Dongemond college samen voor een inspirerende bijeenkomst onder leiding van dagvoorzitter Rom van Oers (VOG). Dit evenement bood aan meer dan 100 deelnemers de kans om diepgaand inzicht te verkrijgen in de verschillen tussen generaties, van babyboomers tot Generatie Z.