Inbrekers milieustraat vorige week op heterdaad betrapt

Veiligheid is altijd al een actueel onderwerp geweest binnen de VOG, maar sinds vorig jaar is het urgenter dan ooit. Het aantal inbraken op Dombosch is flink toegenomen en op de Elftweg is zelfs een pand gekraakt. Ook bij de milieustraat werden spullen weggenomen en werd schade aangericht. Maar daar is sinds vorige week een einde aan gekomen. Ronnie van der Pluijm, eigenaar van het terrein waar de milieustraat gevestigd is, vertelt in dit artikel wat er gebeurd is.

Door Sara Berende

Wat is er precies gebeurd?

Eind vorig jaar is de situatie bij Van der Pluijm begonnen. Door een gat in het hekwerk werd ontdekt dat er inbrekers actief waren op het terrein. Er werden ingeleverde spullen weggehaald en er werd schade aangericht. “Maar omdat deze spullen niet kostbaar zijn, hebben we niet meteen aangifte gedaan bij de politie.” Het is daarna een tijd stil geweest, denkt Ronnie, maar dit jaar begon de ellende opnieuw. “Daarom hebben we een eigen camerasysteem opgehangen. Bij het terugkijken van de beelden zagen we inderdaad dat er ’s nachts 2 mensen op het terrein actief waren.”

“Toen hebben we het beveiligingsbedrijf Alert geïnformeerd over de diefstal en zij gaven aan extra te surveilleren, maar zij reageerden niet heel adequaat”, vertelt Ronnie. Na de melding hebben ze ’s nachts één rondje extra gemaakt langs het terrein, dus heeft Ronnie besloten om een melding te maken bij de politie. “We hebben daarna zelf de camerabeelden in de gaten gehouden, in de hoop ze op heterdaad te betrappen. In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 april lukte dat. We belden meteen 112, die binnen mum van tijd ter plaatse waren met 4 auto’s. Zij hebben de inbrekers meteen opgepakt.”

Hoe is de politie omgegaan met jullie melding?

“Door de melding stonden we al in het systeem. We hadden afgesproken dat we zelf zouden posten via de camerabeelden. Als de inbrekers op heterdaad betrappen kunnen worden, dan reageert de politie heel adequaat. Toen we vorige week 112 belden, wisten ze daarom meteen dat het urgent was en hebben ze meteen geacteerd.”

Hoe kijk je tegen de communicatie met het beveiligingsbedrijf en de politie binnen de gemeente aan?

“Eigenlijk had Alert ons terrein in de gaten moeten houden en de politie moeten bellen wanneer zij iets verdachts zagen. Zij hebben goed zicht op het openbare gebied, maar 1 ronde extra rijden na onze melding is niet voldoende. Daarom hebben wij zelf onze camerabeelden ’s nachts bekeken en een melding gedaan bij de politie.”

Hoe kijk je tegen het belang aan van een beter camerasysteem en/of collectieve beveiliging van het industrieterrein?

“Er heeft een systeem gehangen, maar die werd niet goed onderhouden. Maar ik denk wel dat het kan werken. Inbrekers zullen er niet naar kijken, maar Alert kan door de vele camerabeelden wel het terrein beter in de gaten houden. Het is voor hen ook effectiever dan alleen rondes rijden. En als je het koppelt aan de politie, dan is er denk ik een goede pakkans.”

Maar dan moet het systeem er natuurlijk wel komen en dat is het probleem: ondernemers op het industrieterrein willen niet investeren in het systeem. “Maar als iedereen bijdraagt aan het systeem, dan blijven de kosten per ondernemer laag. Ons camerasysteem is alleen voor eigen terrein, maar ik zou wel bij willen dragen aan een collectief beveiligingssysteem.”

Welke rol zou de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) hierin kunnen spelen?

“Het is met name belangrijk om bedrijven enthousiast te maken om eraan mee te doen. Dit zijn incidenten die je kunt voorkomen als er een goed werkend camerasysteem is. Als er meer bedrijven aangesloten zijn, heeft Alert beter zicht op het terrein.”

 

Alert zou een belangrijkere rol moeten vervullen bij dit soort incidenten, maar het is een commercieel bedrijf. Door de geringe deelname aan de collectieve beveiliging wordt het hen moeilijk gemaakt om te zorgen dat de servicegraad hoog is/blijft.

De noodzaak voor een grotere deelname aan het collectief is dus echt van belang. KVO en VOG werken momenteel aan plannen om dit van de grond te krijgen.

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.