Arendse Health Club: “We zijn al jaren bezig met plannen voor verduurzaming”

Arendse Health Club is een tweede generatie familiebedrijf met al 33 jaar ervaring. Met 6 vestigingen is het bedrijf niet meer weg te denken in de regio. Inmiddels hebben oprichters Cees en Maria Arendse het stokje doorgegeven aan hun drie kinderen, maar zelf staat Cees nog vol in het bedrijf. In de afgelopen jaren heeft Cees zich gebogen over de plannen voor de uitbreiding en verduurzaming van het zwembad in Raamsdonksveer. De start is inmiddels gemaakt en in dit interview vertelt Cees meer over de uitbreiding.

Door Sara Berende

Wat zijn de plannen?

“De bewustwording over duurzaamheid binnen Arendse groeit steeds meer en we weten dat bij onze zwembaden veel te winnen valt op het gebied van duurzaamheid. Het pand in Raamsdonksveer werd zo’n 33 jaar geleden gebouwd als eerste vestiging en daarmee is het zwembad ook het oudste. Het is hard aan vervanging toe. We hebben daarom plannen gemaakt voor een duurzame uitbreiding van het zwembad op de grond naast Arendse. De start is inmiddels gemaakt en we hopen eind dit jaar het nieuwe zwembad te openen.”

Hoe krijgt de duurzame uitbreiding vorm?

“Elk advies richting duurzaamheid kent drie stappen. Stap 1 is de verduurzaming van de bouwschil, stap 2 de vervanging van de verlichting door ledverlichting en stap 3 is de luchtbehandeling van het gebouw. Een belangrijk onderdeel van die laatste stap is het overstappen van gas op elektriciteit. Daarom plaatsen we warmtepompen. Deze warmtepompen zijn zeer effectief in een zwembadomgeving. Het hoge vochtigheidsgehalte zorgt voor warmteterugwinning, waardoor we vaak zelfs warmte overhouden. Dit gebruiken we dan om het zwembadwater op te warmen, maar ook de groepsleszaal wordt opgewarmd door het onderliggende zwembad. Uiteindelijk is ons streven om energieneutraal te zijn. De extra gebruikte elektriciteit kunnen we onder andere terugwinnen met eigen opgewekte energie via zonnepanelen.”

Waarom heeft u gekozen voor een duurzame uitbreiding?

“De overheid heeft ons verplicht gesteld om een duurzaamheidsplan op te stellen voor de komende jaren. Verbruikt een bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas, dan val je onder activiteitenbesluit milieubeheer. En dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. In 2019 is daar een informatieplicht bijgekomen.
Zelfs ben ik ook hele erge voorstander van duurzaamheid. Het past bij mijn visie en bij die van Arendse. We zijn al jaren bezig met het maken van plannen rondom verduurzaming binnen Arendse. Zo beginnen we deze zomer ook aan de vernieuwing en verduurzaming van het zwembad in Breda en er zijn nog een tiental luchtbehandelingskasten die vervangen zullen worden de komende jaren.”

Hoe was de medewerking van de gemeente?

“De gemeente ziet het duurzame zwembad als een waardevolle toevoeging aan de gemeente en dus waren zij bereid om mee te werken. Wel vind ik de vergunningstarieven in vergelijking met andere gemeenten erg hoog, evenals de precariobelasting. Ik kan me voorstellen dat dat ondernemers kan ontmoedigen.”

Jullie hebben door de lockdown de deuren moeten sluiten. Hoe heeft dat effect op de uitbreiding?

“Door de tweede lockdown hebben we van bijna alle leden hun contributie bevroren en we zijn zelfs leden verloren. Op de duurzame uitbreiding heeft het gelukkig niet veel effect gehad, maar we hebben wel getwijfeld of we de planning in de koelkast moesten zetten. We hebben er toch voor gekozen om dat niet te doen, omdat we verwachten in april weer open te kunnen. Een groot voordeel dat we hebben is dat het bewustzijn over gezondheid is gestegen. Het benadrukt ons concept extra, namelijk het gezond maken van mensen. We zien de toekomst daarom positief in.”

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

Tom Coronel bij VOG Premium lunch

Afgelopen vrijdag 4 oktober was alweer de derde VOG Premium lunch van dit jaar bij restaurant ‘t Weeshuys in Geertruidenberg. Deze keer hadden we als