“Van koffie gaat mijn hart echt sneller kloppen.”

Een nieuw lid binnen de VOG! Maak kennis met David Joosen, een jonge ondernemer van wie de hobby tot passie is uitgegroeid en uiteindelijk tot succesvol bedrijf. David is oprichter van Het Brandhuys, een koffiebranderij waar hij op ambachtelijke wijze duurzaam geteelde koffie brandt. Enthousiast en precies, maar voornamelijk gedreven. “Mijn hart gaat hier echt sneller van kloppen.”

David woont al een tijdje in Geertruidenberg en werkt parttime als fysiotherapeut. 3 jaar geleden heeft hij Het Brandhuys opgericht. Op dit moment zit hij in transitie naar fulltime ondernemer. Na de middelbare school heeft hij de koksopleiding gevolgd; smaken interesseren hem altijd al. Na een tijdje als kok en vervolgens als fysiotherapeut te hebben gewerkt begon het te smaken naar meer. “Het is allemaal begonnen toen ik mijn eerste espressomachine kocht.” Zijn interesse in smaken en koffie zelf leidden ertoe dat hij onderzoek ging doen naar het volledige proces van koffiebes tot gebrande boon. David heeft zichzelf erg veel aangeleerd en heeft toen aansluitend bij een van de beste branders van Europa kennis vergaard. “Als je de techniek eenmaal kent is het doen. Daar leer je echt het meeste van.”

“Ik merkte wel toen ik bijna iedere dag tot middernacht aan het branden was dat het tijd was om al mijn tijd in mijn bedrijf te steken. Ik krijg daarbij gewoon echt veel meer voldoening uit het koffiebranden en ontwikkelen van smaken dan uit mijn baan.” In het begin was het zonder twijfel spannend om zekerheid weg te geven en een eigen bedrijf te beginnen, maar een eigen onderneming heeft David veel gebracht. Wat veel ondernemers zullen herkennen is voor hem ook een enorm belangrijk punt: “Ik verkoop niks wat ik zelf niet zou drinken. Ik kan nu van A tot Z bepalen hoe mijn product in elkaar zit, wat echt geweldig is.” De verschillende facetten van het ondernemerschap maken hem ook enthousiast. “Ik ben nu ook bezig om al mijn koffie direct van de boer te importeren. Zonder tussenpersonen, dat is fijner voor beide en duurzamer.” 

David heeft een duidelijk idee van hoe zijn branderij zich gaat ontwikkelen in de toekomst. “Een plek waar mensen kunnen leren over koffie, het hele proces wat voor je kopje afspeelt en waar ze het ook kunnen drinken. Een grotere branderij met mijn eigen plantage erbij.”

Zijn advies voor iedereen die eraan denkt om eigen ondernemer te worden is simpel. “Waar gaat je hart sneller van kloppen? Je kan beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan. Gun jezelf ook de tijd om fouten te maken.”

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.