Zydeco-festival stopt:

‘Als er geen opvolgers zijn, houdt het op’

Het Zydeco-festival in 2018. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Het internationale festival ZydecoZity houdt op te bestaan. Het evenement bracht 27 jaar lang een uniek Amerikaans stukje cultuur en muziek in Raamsdonksveer.

Het gebrek aan aanwas, zowel bij het bestuur als onder de vrijwilligers, is het festival fataal geworden. ,,Het was jarenlang een warm deken, één familie. Alleen wordt die familie steeds kleiner. Als er geen opvolgers zijn, dan houdt het op”, zo verklaart Jo van Strien, bestuurslid én accordeonist bij de River Zydeco Band.

‘Dit doet veel pijn‘
Het Raamsdonkse uithangbord van de Zydeco-muziek is redelijk ontdaan. Jarenlang was de sfeer van de swamps, overgebracht vanuit de Amerikaanse staat Louisiana, te proeven in de tent bij de sportvelden. ,,Het is triest, dit doet veel pijn. We hebben 27 jaar lang voor deze bijzondere cultuur gezorgd en Raamdonksveer op de kaart gezet. We hebben over deze beslissing heel lang nagedacht. Met dit besluit zijn we eerlijk.”

Noodkreten
Het evenement kampte al jaren met vergrijzing onder de vrijwilligers, met diverse zestigers en zeventigers. De organisatie slaakte diverse noodkreten. Tevergeefs. ,,Er werd nagenoeg niet gereageerd. We hebben van alles geprobeerd om andere mensen in de organisatie te krijgen. Op korte termijn krijgen we meestal hulp van alle kanten. Allen zijn er weinig mensen die de verantwoordelijkheid voor zo’n festival op zich willen nemen. Wij kunnen met het zittende bestuur nog wel het een en ander, maar we hebben niet het eeuwige leven. We hebben jonge, frisse mensen nodig. Met nieuw elan.”

Bezuinigen
ZydecoZity kampte daarnaast met verminderde sponsorinkomsten. Ook het aantal bezoekers liep terug. Het afgelopen festival waren er 2.000 bezoekers. ,,Dat moeten er eigenlijk 3.000 zijn”, zegt Van Strien. ,,Dit soort teruglopende zaken hebben we allemaal op kunnen vangen door te bezuinigen. We sloten 2019 af met een positief resultaat.” Bij de afgelopen editie was de tent minder groot.

Van Strien en consorten benadrukken door te gaan met het uitdragen van de Zydeco-cultuur. ,,De band leeft meer dan ooit. De ZydecoZity Stichting en de River Zydeco Band blijven bestaan. In de toekomst zullen we doorgaan met het bevorderen van cajun- en zydecomuziek en het uitnodigen van bands om op podia hier in de omgeving te spelen.” Dan wordt gedacht aan kleinschalige activiteiten in zalen of cafés.

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 25-09-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.