Zorgen om jeugd van Geertruidenberg

11 Procent van de jongeren maakt gebruik van een vorm van jeugdhulp. Dat is veel hoger dan de 8 procent in vergelijkbare gemeenten.

Jongeren in Geertruidenberg maken relatief veel gebruik van jeugdhulp. Eenderde heeft psychische of psychiatrische problemen © Pix4Profs/René Schotanus

De problemen bij de jeugd in Geertruidenberg zijn groter dan elders. 11 Procent van de jongeren maakt gebruik van een vorm van jeugdhulp. Dat is veel hoger dan de 8 procent in vergelijkbare gemeenten. Eenderde van de ambulante zorg betreft kinderen met psychische of psychiatrische problemen.

Wethouder Mike Hofkens (Jeugdhulp) maakt zich zorgen. Daarnaast signaleert burgemeester Marian Witte (veiligheid) dat er relatief veel verwarde gezinnen in haar gemeente wonen. Of er een verband is, is vooralsnog niet duidelijk. Maar de eerste maatregelen zijn al genomen.

Wijk-GGD’er
Zo is het sociale wijkteam toegevoegd aan het consultatiebureau van Jeugd en Gezin. Dit om alle deskundigheid zoveel mogelijk te concentreren. Ook is er een wijk-GGD’er aangesteld. ,,Wij proberen als gemeente achter de voordeur te komen”, zegt wethouder Adriaan de Jongh (volksgezondheid, financiën) over de gezamenlijke inspanningen van het college.

Intern is de gemeente al een onderzoek gestart naar de ernst en de zwaarte van de jeugdproblemen.

Voor het eerst sinds de overheveling van de jeugdzorg (2015) naar de gemeenten heeft Geertruidenberg de cijfers op een rijtje: 500 kinderen blijken extra hulp nodig te hebben. ,,Het gaat om alle vormen van jeugdzorg, die loopt van hulp bij dyslexie tot de opname in een instelling, bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen of omdat het in het gezin niet meer gaat”, legt wethouder Mike Hofkens uit.

De cijfers baren hem zorgen. ,,Een op de acht kinderen en óf gezinnen heeft hulp nodig. Landelijk is dat cijfer 1 op 11. Hoe komt het dat wij zo afsteken in vergelijking met andere gemeenten? Ik weet dat wij als gemeente relatief veel gelden krijgen voor kinderen met een onderwijsachterstand. Wij weten niet hoe ernstig of hoe zwaar de problemen zijn. Daar gaan we nu onderzoek naar doen. Het zou zo maar kunnen zijn dat wij bijvoorbeeld sneller doorverwijzen.”

Daarnaast zijn het ook de ouders die problemen hebben. Geertruidenberg kent een relatief hoog aantal meldingen over overlast. Vaak hebben die betrekking op een en hetzelfde adres. Burgemeester Witte: ,,Hulpdiensten staan vaak met lege handen. De deur wordt niet opengedaan of de crisis is al voorbij voordat de hulpdiensten arriveren. Een wijk-GGD’er legt huisbezoeken af, kent de mensen in de wijk. Dat werkt preventief”.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 26-02-20

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.