Zonne-energie maakt enorme groei door

Zo’n 4,6 miljoen nieuwe zonnepanelen zijn vorig jaar in Nederland geïnstalleerd. Vermogen steeg van 2,9 gigawatt naar 4,2 gigawatt.

De gemeente wil tientallen hectaren aan zonnevelden realiseren. © AD

In 2017 werden er 3,1 miljoen zonnepanelen geplaatst met een opgeteld vermogen van 853 megawatt. In dat jaar kwam bijna 2 procent van het totale stroomverbruik uit zonnepanelen.

In 2018 werden vooral bij bedrijven steeds meer zonnepanelen geplaatst. Het geïnstalleerde vermogen op huizen groeide met 20 procent.

Volgens Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research, is de aanzienlijke groei van zonne-energie in Nederland te danken aan de flinke kostendaling van de technologie. Ook werd een groter deel van de beschikbare subsidie voor duurzame energie toegekend aan zonne-energieprojecten.

Over 2 gigawatt
Hij verwacht dat de flinke groei van zonne-energie de komende jaren zal doorzetten. “Ik denk dat we dit jaar over de 2 gigawatt gaan komen”, zegt Heynen.

“Die groei zal door blijven zetten. Enerzijds moeten er een miljoen huizen bijgebouwd worden. Anderzijds hebben de woningcorporaties een verduurzamingstaak. Die 2 gigawatt zal geen probleem worden.”

Dinsdag kwam naar buiten dat de stimuleringsregeling voor zonnepanelen voor kleine verbruikers, de zogeheten salderingsregeling, een jaar langer van kracht blijft. Het kabinet wil de salderingsregeling versoberen, maar het blijkt lastig te zijn om een nieuwe regeling te bedenken. Een eerder bedacht systeem is niet uitvoerbaar.

Vermogen zonne-energie

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Nu.nl :  Wilbert Zuil – 30 januari 2019

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.