Waarom dat een slecht idee is. Volgend weekend is het weer tijd om de klok te verzetten.
Maar als het aan de Europese Commissie ligt, is dat misschien wel de laatste keer. Zomertijd, wintertijd of één permanente tijd: dat moeten lidstaten voortaan maar zelf bepalen.
Andere tijdszone
Is dat handig? Nee, natuurlijk niet. Zie je het voor je dat Nederland een andere tijdszone hanteert dan Duitsland of België? Dat is uiterst onhandig voor ondernemers en werknemers in de grensregio’s. En neem nou de luchtvaartsector: de vluchtplanning is nu wereldwijd afgestemd op verschillende tijdszones. En op de verschillen in zomer- en wintertijd. Dat systeem zou helemaal moeten worden omgegooid als er binnen Europa ineens óók nog allemaal verschillende tijdszones bijkomen. Aansluitingen tussen internationale en regionale vluchten komen in gevaar. Willen we dat echt?
Het systeem van zomer- en wintertijd helemaal afschaffen is ook geen goed idee. Een permanente zomertijd betekent dat de zon in de winter ’s ochtends bij ons pas om 9:48 opkomt. Voor de sectoren en beroepen waar ‘s ochtends vroeg gestart wordt en het werk mede afhankelijk is van buitenlicht, zoals de bouw, is dit niet werkbaar. Bovendien leidt het tot onveilige situaties voor wie moet werken in het donker.
Verlies aan inkomsten
Een permanente wintertijd daarentegen betekent bovendien een mogelijk tijdsverschil met handelspartner Duitsland en andere oostelijke gelegen landen, die vanwege hun ligging waarschijnlijk voor de zomertijd kiezen. Lange, lichte zomeravonden worden een uur korter. Voor horecaondernemers en pretparkondernemers zal dat absoluut leiden tot een verlies aan inkomsten.
Wat dan steekt, is dat de Commissie het voorstel nauwelijks heeft onderbouwd. Er is amper onderzoek gedaan naar de maatschappelijke en economische consequenties.
Voor de Commissie is het kennelijk voldoende zelfs als er géén wetenschappelijk bewijs is dat het verzetten van de klok tot meer verkeersongelukken leidt of dat het impact heeft op onze gezondheid. Ik kan daar niet bij.
Beperkte besparing
De enige reden die de Commissie lijkt te hebben voor afschaffing, is dat het huidige systeem van zomer- en wintertijd maar tot een beperkte energiebesparing leidt. Maar als je wéét hoeveel negatieve gevolgen afschaffing heeft, dan is dat toch geen steekhoudend argument?
En als Nederland tóch wordt verplicht om een keuze te maken, laat die dan gebaseerd zijn op een grondige afweging van niet alleen de maatschappelijke, maar ook de economische impact. Want slordige wetgeving leidt alleen maar tot problemen.
Bron: Tessa van Stiphout
beleidssecretaris Europese zaken
VNONCW