Zó krijg je meer btw op zonnepanelen terug bij nieuwbouw

Het is wel belangrijk dat je je op tijd meldt bij de Belastingdienst om je te registreren als ondernemer.

Ben je van plan een nieuwbouwwoning te laten bouwen met zonnepanelen? Dan kun je een deel van de bouw-btw terugvragen bij de Belastingdienst. Het is wel belangrijk dat je je op tijd meldt bij de Belastingdienst om je te registreren als ondernemer. Uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft moet het registratieformulier naar de Belastingdienst zijn verstuurd. Als je al ondernemer bent, kun je de bedragen meenemen in de reguliere btw-aangifte.

Voor zonnepanelen die in 2019 zijn aangeschaft, loopt de termijn dus tot 1 juli 2020. Vervolgens moet aangifte btw worden gedaan en stort de Belastingdienst de btw op de aanschafprijs van de zonnepanelen terug, na een correctie voor het opwekvermogen.

Lees ook hoe je om moet gaan met de btw van zonnepanelen die vóór 2019 zijn aangeschaft.

Nieuwbouwwoning met zonnepanelen
Als je een nieuwbouwwoning laat bouwen waar zonnepanelen op worden geplaatst, kan het mogelijk zijn meer btw terug te krijgen dan alleen de btw op de panelen zelf. Door het plaatsen van de zonnepanelen krijgt de woning naast de woonfunctie ook een (zakelijke) ondernemersfunctie. Je kunt dan een deel van de bouw-btw terugvragen bij de belastingdienst. Dat doe je door de oppervlakte van de zonnepanelen via een bepaalde verdeelsleutel toe te rekenen aan de totale woonoppervlakte van de woning.

Lopende rechtszaken
Een belangrijke kanttekening bij het terugvragen van een deel van de bouw-btw is dat de Belastingdienst dit mogelijk afwijst. Inmiddels lopen er diverse procedures bij verschillende rechters over dit onderwerp. Recent heeft de Hoge Raad in een procedure geoordeeld dat de wijze van het berekenen van de ‘extra’ btw-teruggave juist is. Dit speelde in een zaak waarbij het Gerechtshof ook al had geoordeeld dat een deel van de bouw-btw terecht was teruggevraagd. In een andere casus heeft het Gerechtshof geoordeeld dat er geen recht was op een extra btw-teruggave. Deze procedure ligt nu bij de Hoge Raad. Naar verwachting zal er pas na die uitspraak meer duidelijkheid zijn.

Vraag het Alfa!
Voorlopig is het mogelijk om bij een nieuwbouwhuis met zonnepanelen het standpunt in te nemen dat je een deel van de bouw-btw kunt terugvragen. Als je plannen hebt om een nieuwbouwwoning te laten bouwen, vraag Alfa dan zo vroeg mogelijk informatie over de mogelijkheden.

Christiaan Hakkesteegt
Senior klantbeheerder
Alfa Accountants en Adviseurs
chakkesteegt@alfa.nl

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.