Zo gaat de nieuwe Gertrudiskapel er uitzien

Een dubbele haag, poort en stenen kapel met glas-in-loodramen. Het nieuwe Gertrudiskapelletje wordt hufterproof.

De kapel van bovenaf. © Kracht3 Groenarchitectuur

“Maar het wordt ook geen bunker“, benadrukt Ingrid Schellevis namens het Edele Vroedschap, initiatiefnemers achter de kapel.

Afgelopen najaar werd de kapel door vandalen vernield. Het bouwsel, rustpunt in Geertruidenberg voor wandelaars en fietsers op weg naar Santiago de Compostela, was toen voornamelijk van hout en kende geen afschermende haag. Het Edele Vroedschap reageerde zeer verslagen, maar kondigde al snel een nieuwe versie aan die ‘het mooiste kapelletje van Brabant‘ moet worden. “Sacraal, sober, eigentijdse Romaanse bouwstijl met een historische uitstraling. Het moet opgaan in de omgeving.“

Het beeld van Gertrudis. © BBM Architecten

Kasseien van de Markt
Trots is Schellevis op de ontwerpen die nu op tafel liggen. De lokale ondernemingen BBM Architecten en Kracht3 Groenarchitectuur tekenen voor respectievelijk de kapel en de tuin. Er komt een rode beukenhaag omheen, er is plaats voor zitbankjes, de bestrating bestaat uit kasseien die uit de Markt zijn gehaald en een Heilige Eik ziet van boven toe op het kapelletje. Zowel bij de tuin als bij de kapel komt een poortje. “Afsluitbaar bij evenementen, zoals de kermis. Cameratoezicht ging niet.“ In de haag zit hekwerk. “Je kunt er dus niet zomaar overheen springen.“ Ook het vrijwel ongeschonden Gertrudisbeeld, tijdelijk verblijvend in de Geertruidskerk, krijgt zijn stek terug. Wel achter passend hekwerk. “Gertrudis kan er niet meer zomaar uit.“

Opening in 2020
Schoonzicht Vastgoed BV is de belangrijkste weldoener achter de nieuwe kapel. “Zij schenken het aan de gemeente Geertruidenberg.“ Scholieren gaan waarschijnlijk komend najaar aan de slag met de bouw.

In eerste instantie was het de bedoeling om komende 17 maart, de dag van de heilige Gertrudis, het nieuwe gebouw te openen. Dit bleek niet haalbaar. Waarschijnlijk is de heropening op 17 maart 2020. Daarbij wordt het Gertrudisbeeld in een processietocht naar de kapel gebracht.

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 11-03-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.