Wonen op waterstof, het begint met tiny house

In Hoogeveen werkt een collectief van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen aan de eerste woonwijk op groene waterstof.

Foto: Gerardus

Eerste stap is een tiny house op waterstof, dat moet aantonen dat het kan.

Op vrijdag 24 mei organiseert de gemeente Hoogeveen de hackathon ‘Ontwerp het Waterstof Tiny House’ in Hoogeveen, waar 45 jongprofessionals, experts uit het bedrijfsleven, van kennisinstellingen en de gemeente, een compleet ontwerp maken voor een mobiel tiny house met een waterstofvoertuig er voor. Geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de hackathon deel te nemen.

Hackathon ‘Ontwerp het Waterstof Tiny House’
In één dag werken de hackathon-deelnemers in teams een compleet concept uit voor het waterstof tiny house. Daarbij kijken ze naar het fysieke ontwerp van het huis, de installatietechniek die volledig zelfvoorzienend en op waterstof moet zijn, en de realisatie en financiering van het tiny house. Daarnaast onderzoeken de teams hoe het tiny house kan worden ingezet om draagvlak te creëren voor waterstof als brandstof voor woningen. Het doel is om het ontwerpresultaat van de hackathon daadwerkelijk te realiseren als onderdeel van de waterstofpilot in Hoogeveen.

Waterstofpilot in Hoogeveen
In Hoogeveen werken diverse bedrijven, Hanzehogeschool Groningen, provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen aan een pilot om een technologie te ontwikkelen om 80 nieuwbouwwoningen in Nijstad-Oost Oost van energie te voorzien met duurzame waterstof. De warmtevoorziening in deze wijk wordt ingericht op basis van een waterstof CV-ketel. De blauwdruk voor technologie die zo verkregen wordt, moet vertaalbaar zijn naar bestaande woonwijken in de rest van Nederland. Het project levert zo een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Nederland als het gaat om aardgasloos bouwen en het weer opnieuw benutten van de bestaande aardgas infrastuctuur.

Deelnemen
De hackathon ‘Ontwerp het Waterstof Tiny House’ vindt plaats op vrijdag 24 mei 2019 van 9.00 uur tot 17.00 uur in het Alfa College Hoogeveen (Voltastraat 33). Aan de hackathon kunnen circa 45 personen deelnemen. We zoeken omdenkers en dwarskijkers met een achtergrond in bouwkunde, ontwerpen, waterstof-/energie-/installatietechniek, bedrijfskunde, economie, communicatie of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Deelnemen aan de hackathon is gratis. Aanmelden kan hier.

Bron: Team Stadszaken.nl

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.