De paaltjes blijven staan. Maatregelen om gemotoriseerd verkeer toch weer toe te laten in het winkelgebied, worden te duur.

De verkeerskundige ‘knip’ op de Keizersdijk in Raamsdonksveer blijft de komende jaren gehandhaafd. De paaltjes blijven staan. Winkeliers reageren verbijsterd op deze conclusie van het college van Geertruidenberg.
Pas na 2023 als Hooipolder Plus in beeld is er een nieuw moment om de verkeersstroom te evalueren, vindt wethouder John van Vugt.
De ondernemers op de Keizersdijk en de straten daar omheen vinden langer uitstel ‘absurd’. Zij beraden zich op stappen. Donderdag 28 november komt het voorstel in de raad.
Enquête
Sinds de aanleg van de Knip in 2017 klagen winkeliers en horeca over omzetverlies en de bewoners aan de parkeerplaats achter de Lidl mopperen over drukte en overlast. Op 9 april presenteerde wethouder John van Vugt de resultaten van een enquête waarin het merendeel van de ondernemers en omwonenden stelling nam tegen de knip; 75 procent was negatief. ,,Dit betekent niet we de knip gaan opheffen”, zei hij toen. Het wachten was op een verkeersmodel van de provincie waarin met de verkeersstroom na het nieuwe Hooipolder rekening werd gehouden.
Van Vugt nu: ,,Dat verkeersmodel laat maar op zich wachten. In opdracht van de raad zijn we toch aan de slag gegaan”.
Doorgerekend zijn de consequenties van het opheffen van de knip in beide richtingen en het openstellen van de knip tussen 09.00 en 16.00 uur in één richting. Beide scenario’s met en zonder nieuw asfalt.
Hooipolder
De kosten variëren tussen de twee en de bijna vier ton. Geld dat opgaat aan geluidwerende maatregelen voor woningen, ander wegdek en wijziging van het bestemmingsplan. Te duur, meent Van Vugt, zeker gezien de financiële situatie van de gemeente. ,,Wellicht is een oplossing na 2023 goedkoper als knooppunt Hooipolder wordt omgebouwd. ”
,,Natuurlijk”, reageert Peter Deleij, supermarktmanager van de Albert Heijn, die zich solidair voelt met de ondernemers op de Keizersdijk, ,,na Hooipolder Plus kan de knip er uit, dat weten we nu al.”
Deleij is furieus, voelt zich aan het lijntje gehouden. De ondernemers zijn niet eens geïnformeerd, zegt hij. Zo reageert ook Wouter Huijbregts van kledingwinkel Triple C. ,,We hebben altijd netjes een dialoog gevoerd, zijn niet op de barricaden gegaan, maar de gemeente wil maar niet luisteren. Omzetverlies is overduidelijk. Het is veel rustiger geworden in het centrum“.
Deleij vindt het ‘absurd!’ dat het gemeentebestuur vasthoudt aan de paaltjes. Passanten worden geweerd uit een straat waar eerst een doorgaande weg was. de bereikbaarheid is een potje geworden, vindt hij, ,,Een maatregel waar geen draagvlak voor was, voeren ze voor heel veel geld toch uit, met nog eens een hoop aanpassingen aan de parkeerplaats bij de Touwbaan en dan blijkt het nu te duur om op te heffen?! Wij hebben altijd gezegd: om aan de geluidsnormen te voldoen heb je geen knip nodig maar verkeersremmende maatregelen.”
Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 14-11-19