Wetswijzigingen per 1 juli 2019 voor zzp’ers

Wat verandert op 1 juli en 1 oktober 2019? 5 wetten en regels die voor jou als zzp’er van belang kunnen zijn.

Vanaf 1 juli 2019 veranderen verschillende wetten en regels. Daarnaast gingen afgelopen maanden diverse wetswijzigingen in. Een aantal wijzigingen volgt na 1 januari 2020, en hierop kun je je nu al voorbereiden. De belangrijkste wetswijzigingen voor jou als zzp’er op een rij.

Wat verandert op 1 juli en 1 oktober 2019?
5 wetten en regels die voor jou als zzp’er van belang kunnen zijn.

1. Meldingsplicht energiebesparing voor 1 juli 2019
Heb jij als zzp’er het energieverbruik van jouw bedrijf goed in beeld? Als dit hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, val je namelijk onder de informatie- en energiebesparingsverplichting. Deze wetswijziging ging op 27 februari 2019 in. En betekent voor jou dat je uiterlijk 1 juli 2019 in het eLoket van RVO.nl moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je neemt. Deze informatieplicht draagt bij aan een versnelling van de energiebesparing binnen het bedrijfsleven. Het betreft zo’n 100.000 ondernemers.

2. Minimum jeugdloon per 1 juli 2019 weer omhoog
Overweeg je om personeel in dienst te nemen omdat jouw bedrijf groeit? Houd dan rekening met een stijging van het minimumloon. Want voor 18-, 19-, en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon verder omhoog. Voor 21-jarigen wordt dit 100%, zij hebben dan recht op een volledig wettelijk minimumloon. Voor 22-jarige werknemers was dit laatste sinds 1 juli 2017 al het geval.

3. Pomphouders moeten vaker E10 benzine aanbieden
Heb je een tankstation? Dan moet je van de overheid vanaf 1 oktober 2019 vaker E10 benzine aanbieden. E10 is benzine met een hoger percentage (bio)ethanol. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot waardoor het minder milieuvervuilend is. Heb je 2 of meer tankinstallaties voor benzine in je tankstation? Dan moet minimaal de helft geschikt zijn voor E10.

4. APK-plicht snelle trekkers en tractorkenteken
Rijden jouw gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren, op de openbare weg en sneller dan 25 km per uur? Dan geldt per 1 oktober 2019 een kentekenplicht. Daarnaast wordt de APK-keuring verplicht voor trekkers die harder dan 40 km per uur kunnen.

5. Aandelen aan toonder vanaf volgend jaar op naam
Heb je als zzp’er aandelen aan toonder in bezit? Vanaf 2020 moeten anonieme aandelen (aan toonder) van naamloze vennootschappen op naam gesteld zijn. Dit staat in de nieuwe Wet omzetting aandelen aan toonder die op 1 juli 2019 ingaat. Als je aandelen aan toonder hebt, meld je dan bij de nv om ze op naam te laten stellen. Wacht je hiermee tot na 1 januari 2021? Dan vervallen de rechten die je hebt op deze aandelen.

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2020
Deze 3 wetten gaan begin volgend jaar in. Jij kunt je hier als zzp’er alvast in verdiepen en waar mogelijk op voorbereiden.

1. Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer
Voor 1 januari 2020 krijgen ruim 1 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer is niet meer gekoppeld aan het BSN-nummer (burgerservicenummer). Dit levert minder identiteitsfraude en meer privacybescherming op. Als tussenoplossing mag je als zzp’er of eenmanszaak nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op je website of bij je webshop.

2. Kleineondernemersregeling (KOR) verandert
De kleineondernemersregeling (KOR) gaat op de schop. Je krijgt nu btw-vrijstelling of vermindering als je per jaar minder dan 1883 euro aan btw betaalt. In de nieuwe regeling is je totale omzet bepalend of je gebruik kunt maken van de KOR. Heb je straks een omzet van maximaal 20.000 euro binnen Nederland? En wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Meld je dan vanaf 1 juni 2019 aan via de website van de Belastingdienst. Zorg dat je aanmelding voor 20 november 2019 binnen is.

3. Personenvennootschappen gemoderniseerd
Wanneer je als zzp’er ook samenwerkt in een vof, maatschap of cv (dus personenvennootschap), krijg je per 1 januari 2020 te maken met ingrijpende veranderingen. Het verschil tussen de vof en maatschap verdwijnt en daar komt 1 vorm voor terug. De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. Bij de cv krijgt de stille vennoot meer bevoegdheden. Door de regels te vereenvoudigen moet samenwerken aantrekkelijker worden.

Bron: KvK – Sergej Schuurman 27-05-2019

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

Tom Coronel bij VOG Premium lunch

Afgelopen vrijdag 4 oktober was alweer de derde VOG Premium lunch van dit jaar bij restaurant ‘t Weeshuys in Geertruidenberg. Deze keer hadden we als