Werkgeversclubs: laat deeltijders langer werken

Dat is een van de voorstellen in de arbeidsvoor-waardennota van werkgeversclubs AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW die binnenkort verschijnt.

Harry van de Kraats Ⓒ Foto Réne Bouwman

„Mensen die nu in deeltijd werken, moeten gewoon meer gaan werken. Niet alleen moeders, ook vaders”, zegt AWVN-directeur Harry van de Kraats die daarover afspraken wil maken aan de cao-tafels.

„Mensen die nu in deeltijd werken, moeten gewoon meer gaan werken. Niet alleen moeders, ook vaders”, zegt AWVN-directeur Harry van de Kraats die daarover afspraken wil maken aan de cao-tafels.

,,Ik ben voor minder deeltijd, maar wel voor flexibiliteit. Stel dat je allebei 40 uur werkt, dan vind ik wel dat mensen de ruimte moeten krijgen later te beginnen, zodat ze de kinderen naar school kunnen brengen. Of dat ze vanaf half vier thuis kunnen werken. De facilitering van hoe iemand werkt, moet moderner.”

Nederland is wereldkampioen deeltijd. Tegenover 4,6 miljoen mensen die voltijds werken staan 4,4 miljoen parttimers.

“Uitwassen met flexwerk heel erg”
De flexibilisering van de arbeidsmarkt is doorgeslagen, zo geeft ’de linksbuiten’ van de werkgevers daarnaast volmondig toe. Van de Kraats heeft niet alleen oog voor de belangen van bedrijven, maar ook voor die van de mensen die er werken. „Personeelsbeleid is in de boardroom onderbelicht.”

Van de Kraats durft ook kritisch te zijn richting zijn eigen achterban. Zeven jaar lang was hij directeur van werkgeversorganisatie AWVN, de organisatie die ruim 400 cao’s afsluit. Zijn leden houdt hij voor meer oog te hebben voor de forse opmars van flexbanen en zzp’ers. Bij zijn afscheidsinterview durft hij ’de excessen’ te hekelen.

Het begint wat hem betreft in de boardroom van de bedrijven, bij de raden van bestuur en bij commissarissen. Zij moeten niet alleen bezig zijn met aandeelhouders, maar zich ook druk maken over de gevolgen van hun personeelsbeleid. En dat doen ze te weinig, constateert Van de Kraats.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: De Telegraaf 31-12-2019

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.