“We kunnen de gemeente makkelijk helpen om deze panden kostendekkend te exploiteren.”

In januari 2021 maakte de gemeente Geertruidenberg definitief bekend dat de Schattelijn en de panden 32-38 op de Markt in Geertruidenberg worden verkocht of verhuurd. Een domper voor het bestuur voor de VOG, want zij had al geruime tijd plannen voor het pand. 

En de gemeente wist daarvan af. In de afgelopen periode heeft het bestuur het plan voor de panden op de Markt uitgewerkt en ingeleverd bij de makelaar en de gemeente. VOG-voorzitter Rom van Oers vertelt er in dit artikel meer over.

Door Sara Berende

De panden aan de Markt met in het midden het oude gemeentehuis. © Pix4Profs/Ron Magielse

In februari 2020 trok de VOG in het pand Markt 38 in Geertruidenberg vanuit de behoefte aan een eigen ruimte voor vergaderingen en bijeenkomsten. Het pand is omgedoopt tot Ondernemershuys ’t Fortuyn en dient als ankerpunt voor de leden van onze vereniging, een centrale ontmoetingsplek. Door de ziel van het pand en door de combinaties met de ruimtes in het pand naast nr. 38, waaronder de Raadzalen, is het bestuur erg verknocht geraakt aan het pand.

Rom van Oers vertelt: “We zien mooie kansen in dit pand. We willen een ondernemerscentrum gaan huisvesten door ruimtes te verhuren aan ondernemers die diensten willen aanbieden en aan ondernemers die kleinschalige ruimtes nodig hebben. Het pand kan dienen als centrum voor beginnende ondernemers en als uitvalsbasis voor partijen als de KvK en de gemeente richting het bedrijfsleven.” Door alles rondom de raadzalen te organiseren, wordt het een multifunctioneel complex met ook een maatschappelijke functie. Naast vergaderzalen en trainingsruimtes kunnen de raadzalen ook gebruikt worden voor culturele en muzikale uitvoeringen.

“Het zou zonde zijn om zo’n zichtbaar en klassiek mooi pand voor het hoogste bod te verkopen, sommigen noemen dat zelfs verkwanselen. Er wordt altijd vol trots gesproken dat de gemeente het 4e grootste industrieterrein heeft van Brabant. Daarmee is het bedrijfsleven een essentiële inkomstenbron van deze gemeente en dat schept verplichtingen. Het zou daarom mooi zijn als we voor het bedrijfsleven een ondernemerscentrum hebben. Door dat in deze panden te realiseren, combineren we de Bergse historie met het hedendaagse ondernemerschap, mooier kun je het denk ik niet hebben.”

De leegstand van de panden kost de gemeente nu veel geld. De VOG is een niet-commerciële organisatie, dit is gunstig voor onze leden en eventuele huurders. We kunnen hierdoor de gemeente helpen met de kosten naar 0 terug te brengen en zelfs opbrengsten te generen. “We hebben afgelopen jaar aangetoond dat we in korte tijd 3 huurders konden vinden. Daarnaast zien we een groeiende interesse onder onze leden naar de ruimtes in de andere panden. We kunnen de gemeente dus makkelijk helpen om deze panden kostendekkend te exploiteren”, aldus Rom.

De Schattelijn  © Sjoerd Marcelissen

“Wat ons zo verbaast, is dat het in de politiek blijkbaar lastig is om dit onderwerp goed te benoemen met elkaar. De gemeente wist dat we met plannen rondliepen voor een verdere invulling van de panden. We kunnen de gemeente helpen met de verhuur van de ruimtes, maar nu is er een makelaar uit Breda ingeschakeld voor de verkoop of eventuele verhuur van de panden.”

De VOG ziet zich als partner van de gemeente en wil daarom dit initiatief als zodanig ook presenteren. “We willen samen met de gemeente dit plan oplossen en uitvoeren. Helaas is daar vanuit de gemeente nu weinig animo voor. Op dit moment hebben we ons initiatief ingeleverd en is het afwachten wat er door B&W en de Gemeenteraad besloten gaat worden.”

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.