Watertoren wordt hotel met bovenin een skybar

De watertoren als toegangspoort voor het Veerse plassengebied. Als het aan eigenaar Bram Polak ligt, wordt het verbouwd tot hotel-restaurant.

Luchtfoto van het plassengebied bij Raamsdonksveer. Links de watertoren. © Pascal Hendriks

Als het aan eigenaar Bram Polak ligt, wordt het markante gebouw bij knooppunt Hooipolder de komende jaren verbouwd tot hotel-restaurant.

Aanleiding voor de plannen is het tracébesluit A27. “Ik werd in eerste instantie wat zenuwachtig toen ik daarover hoorde”, vertelt Polak. “Er zijn namelijk grote werkzaamheden gepland bij de watertoren. Dan is het terrein niet meer geschikt voor een bedrijf met veel logistiek en al helemaal niet voor busjes met kunstwerken.”

Kunstverhuurder Kunst.nl, de huurder van kantoorruimte in de watertoren, verhuist mede daarom naar Utrecht. Vooralsnog blijft de carpoolplaats wel bestaan.
Inmiddels hebben zich nieuwe kansen aangediend voor de watertoren. Polak: “Begin 2018 kwam de gemeente met plannen voor de Veerse plassen. De gemeente wil natuurbeleving en recreatie ontwikkelen voor zowel bewoners als passanten. Uit de sessies kwam onder meer de wens van een hotel-restaurant bij de watertoren, ingericht als toeristisch overstappunt (TOP). Een startpunt voor mooie plekken in de regio, inclusief de Biesbosch.”

Drugsverslaafden
Dat ziet Polak wel zitten. “Dit is een unieke kans op een nieuwe bestemming voor dit monument. Bovendien missen we een hotel-restaurant met vergaderfaciliteiten in deze gemeente.”
Hij hoopt dat het hotel eind 2023 in gebruik genomen kan worden. “Dat ligt aan de planning van Rijkswaterstaat. Het stikstofbeleid zal naar verwachting weinig invloed daarop hebben, maar daar is nog geen zekerheid over.”

De watertoren werd zo’n 25 jaar geleden aangekocht door Polaks vader, die er zijn kunstverhuurbedrijf vestigde. “Hij nam daarbij tonnen achterstallig onderhoud voor zijn rekening. Er was waterschade, er verbleven drugsverslaafden en alles zat onder de vogelpoep.”

De watertoren bij knooppunt Hooipolder. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Inmiddels liggen er ontwerpen klaar om de watertoren als monument te herstellen. “De watertoren komt weer los te staan en er worden tien kamers in gecreëerd. Bovenin komt een skybar.” Ook verrijst er een nieuw gebouw op het terrein, dat door het verdwijnen van de op- en afrit direct aan de plas komt te liggen.

“Met twee vleugels die de plas omarmen en verweven zijn met het gebied. In het hotel gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen en er is ruimte voor kunst, want dat moet verbonden blijven aan deze plek.”

Gemeente Geertruidenberg zegt principemedewerking te hebben verleend aan het initiatief. “Uiteraard met de nodige randvoorwaarden, want de ruimtelijke kwaliteit van het gebied en de cultuurhistorische waarde van de watertoren blijven wel het uitgangspunt”, laat wethouder Kevin van Oort weten.

“De watertoren is een rijksmonument waar wij graag een passende functie in zien die een positieve bijdrage kan leveren aan de recreatieve ontwikkeling van het plassengebied in Raamsdonksveer. Het college heeft al enkele jaren de wens om een hotelontwikkeling binnen de gemeentegrenzen te krijgen.”

Scoutingterrein
De gemeente werkt momenteel aan een inrichtingsplan voor de Nionplas. De eerste concepten daarvan worden binnenkort met betrokkenen besproken.
Van Oort: “Ontwikkelingen zoals de watertoren en het nieuwe scoutingterrein lijken hier goed in te passen en zullen dan ook een positieve bijdrage leveren aan de planvorming.”

De watertoren langs de A27 en A59. © Google

Bron: BN De Stem – Rijan van Leest 28-09-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.