Vraagprijs woningen met 7,7% gestegen in jaar tijd

Vooral starters op de woningmarkt zijn de dupe. In een jaar tijd daalde het aanbod van huizen in dit gebied met 32 procent.

© Thinkstock

De huizenprijzen in de regio Bergen op Zoom stijgen sneller dan voorheen.

De voornaamste conclusies op basis van kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars stemmen somber voor West-Brabant.

Woningnood
Al enkele jaren is sprake van crisis, maar onderhand wordt gesproken over woningnood. Er was enige hoop omdat de huizenprijzen enige tijd wat minder hard omhoog gingen. Maar de laatste maanden liep dat weer fors op.

Met als gevolg dat in het gebied Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Tholen en Roosendaal de gemiddelde vraagprijs in een jaar tijd met 7,7 procent is gestegen. Ondanks nieuwbouw in deze gemeenten is het totale aanbod op de huizenmarkt nog meer gedaald. In november stonden in deze regio nog maar 338 woningen te koop, een derde minder dan in november 2018. Doorgaans staan er zo’n vijfhonderd bij makelaars in de aanbieding.

Ongekend
Met zo weinig aanbod en veel vraag is in die periode de gemiddelde verkoopprijs sneller opgelopen. Veel nieuwe eigenaren zijn over de vraagprijs heen gegaan. Volgens de NVM staat een huis in deze regio momenteel gemiddeld 32 dagen te koop. Dat is ongekend kort voor dit gebied. Ter vergelijking: in de regio Etten-Leur, Rucphen, Halderberge, Moerdijk en Zundert is dat 55 dagen.

Starters
Makelaar Maarten Grosfeld, voorzitter van de NVM afdeling West-Brabant, ziet dat het voor starters bijna ondoenlijk is om aan een koophuis te komen. ,,Er is sowieso weinig beschikbaar. Vrijstaande huizen en hoekwoningen nauwelijks. Dan heb je een deel dat al lang te koop staat omdat ze moeilijk verhandelbaar zijn en de rest is te duur voor beginners op de woningmarkt. En starters hebben geen geld voor een huis waar veel aan gedaan moet worden.”

In vergelijking met Breda en omgeving vind Grosveld dat deze regio ‘dan nog meevalt’. Maar ook in Bergen op Zoom kost een tussenwoning of appartementje momenteel gemiddeld al 1.920 euro per vierkante meter. In Breda is dat 2.350 euro. ,,Het blijft lastig voor beginners. En als je het in Bergen niet vindt omdat je het niet kunt betalen, moet je verder weg, naar Zeeland. Want in West-Brabant tref je niks goedkoper.”

‘Onzekerheid’
De Woensdrechtse wethouder Hans de Waal maakt zich zorgen. ,,Het sleutelwoord is onzekerheid. Grond is er genoeg. Maar er is te weinig nieuwbouw, zeker in mijn gemeente, vanwege het stikstofbeleid. Oudere mensen blijven zitten, zodat er geen doorstroming is. En voor starters zijn betaalbare woningen weg of lukt de financiering niet.”

Bron: BN De Stem – John Bas 09-01-20

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.