VOG laat van zich horen tijdens discussieraad over OZB verhoging

Marco Verbrugge heeft tijdens de discussieraad van 29 oktober 2020 gebruik gemaakt van het spreekrecht en namens de VOG laten horen wat wij vinden van de door het college voorgestelde OZB verhoging voor ondernemers.

foto: Marja Klein Obbink

Beste Raadsleden,

Met gezonde tegenzin sta ik hier voor u als vicevoorzitter van 325 lokale ondernemers verenigd in de VOG, tezamen met de vertegenwoordiger van de lokale agrariërs in de ZLTO.  U allen vertegenwoordigt de bewoners en ook de ondernemers binnen Geertruidenberg. We vernamen dat de gemeente een WOZ-geschil met de Amercentrale heeft verloren. Dit slaat een gat in de begroting van 1,5 ton. Natuurlijk heel vervelend voor de gemeente. Maar u kunt dit probleem NIET verleggen naar de overige ondernemers, dat is oneerlijk.

Op dit moment zetten ondernemers ALLE zeilen bij om de coronacrisis te overleven. Deze zomer heeft het gemeentebestuur samen met de VOG een enquête uitgezet onder ruim 1.200 ondernemers.

De 127 respondenten gaven het volgende beeld:

  • Bij 70% is de omzet FORS gedaald
  • Bij 23% bleef omzet gelijk en bij 7% is omzet gestegen
  • Ruim 56% maakt gebruik van de Steunmaatregelen om het te kunnen redden
  • 15% van uw ondernemers in Geertruidenberg hangt aan zijden draadje
    • Het gaat dan om ruim 200 ondernemers die vrezen voor faillissement

Inmiddels zitten we in de 2e coronagolf en het persmoment dinsdagavond maakte ONS ALLEN duidelijk dat: de horeca dit jaar waarschijnlijk niet meer open gaat, evenementen branche gesloten blijft en de reissector Negatief Reisadvies krijgt voor Kerstvakantie…

Stel dat we komende week in een volle Lock Down gaan, dan stopt nagenoeg alle bedrijvigheid.

En juist op zo’n moment stelt dit college voor om de lasten voor de ondernemers te verhogen met 17%.  NEE, niet een CBS-index.  Ook geen verlaging om solidair te zijn…   Maar een forse verhoging!

Dit alles ook niet in ‘goed overleg’. Niets van dit alles.

Misschien moeten we twijfelen aan de realiteitszin van onze bestuurders. Weten de dames en heren wat er speelt in de markt? Soms moet je gewoon bezuinigen in de ‘bedrijfsvoering’ ipv de prijs van je product te verhogen. Anders verlies je duidelijk je geloofwaardigheid.

Gewoon een klap in het gezicht, of noem het modern:  Knock Out in tijden van Lock Down

Marco Verbrugge, vicevoorzitter VOG

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.