Visie van ondernemers op het toekomstige gemeentelijk huisvestingsbeleid voor internationale medewerkers

Vorige week verscheen er een stuk in de Langstraat over de themabijeenkomst van wethouder Van Oort. Deze bijeenkomst ging over de visie en het beleid rond internationale medewerkers in de gemeente. In de discussie werd duidelijk dat de huisvesting van deze medewerkers het meest urgente vraagstuk is. Dit artikel schetst de visie vanuit de ondernemer op het toekomstig huisvestingsbeleid voor internationale medewerkers.

Door Koen de Rooij

In Nederland werken momenteel ca. 400.000 werknemers uit de zogenaamde MOE-landen (Midden- en Oost-Europa). Deze zogenaamde internationale medewerkers zijn hard nodig om de Nederlandse economie aan de gang te houden en het ziet er naar uit dat deze groep alleen maar groter wordt door de vergrijzing.

Omdat er nu al een groot landelijk tekort is aan woningen voor de huidige inwoners, is het gevolg dat dit tekort nog groter zal worden door de groeiende groep internationale medewerkers. Omdat er enerzijds te weinig huisvesting is voor deze groep en anderzijds de werkgevers (veelal uitzendbureaus) verantwoordelijk zijn voor goede huisvesting voor de internationale medewerkers, zie je dat alle mogelijke manieren worden aangegrepen om dergelijke huisvesting te organiseren. Hiervan deugen er ook een aantal niet, waardoor er soms schrijnende situaties ontstaan. Om dit te voorkomen is er vanuit de provincie aan de gemeentes opgedragen hiervoor een beleid op te stellen.

De gemeente Geertruidenberg is momenteel bezig met een visie en het ontwikkelen van een bijpassend beleid en probeert hiermee een ‘win-win-winsituatie’ te creëren voor zowel werkgevers, werknemers en inwoners. Aangezien de gemeente Geertruidenberg over meer arbeidsplaatsen beschikt dan arbeidsbevolking, is het noodzaak om de gemeente aantrekkelijk te maken voor werknemers van buitenaf.

Voor de werkgevers is het belangrijk dat hun werknemers over kwalitatief goede en veilige huisvesting kunnen beschikken tegen een eerlijke prijs. De voorkeur gaat dan ook vaak uit naar grootschalige huisvesting buiten de woonkern, zoals bijvoorbeeld in Waalwijk (400 personen), Steenbergen (400) en in Tilburg (700). Het voordeel wat er hier gehaald wordt: 24/7 een aanspreekpunt voor allerlei vragen, goede begeleiding voor maatschappelijke onderwerpen zoals doktersbezoek en de huisvestingslocatie vaak dicht bij de werklocatie, zodat woon-werkverkeer vereenvoudigd wordt. Normaal gesproken zal een werkgever deze dingen voor een internationaal medewerker moeten regelen, maar daar ligt vaak niet de aandacht die het verdient.

Wanneer de gemeente voor deze optie kiest, creëer je onzes inziens een ‘win-win-winsituatie’. Werkgevers beschikken over tevreden en gemotiveerd personeel, voor de werknemer is alles goed geregeld en ze betalen geen absurde bedragen voor een slaapplek zonder privacy. En daarnaast ondervinden de inwoners geen last doordat er bijvoorbeeld meerdere auto’s per woning geparkeerd staan in de straat. Bijkomend voordeel is dat er meer woningen voor starters in de dorpskern vrijkomen, waardoor het woningtekort teruggebracht wordt.

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.