ViniVisie: “Het wijnglas is bij mij altijd halfvol”

Erna Knook is het gezicht van ViniVisie, een wijnhandel die ze volledig zelf runt. Al meer dan 10 jaar voorziet ze horeca en bedrijven in de regio van de beste wijnen. In dit artikel vertelt Erna haar verhaal!

Door Sara Berende

Erna is geboren en getogen in Geertruidenberg. Ze heeft een commerciële achtergrond als intercedente en ze heeft ook een periode in de apotheek van het Amphia ziekenhuis gewerkt. In die tijd startte ze met haar werkzaamheden in de wijnbranche. Ze begon met het importeren van Italiaanse wijnen en introduceerde deze bij horecagelegenheden. In eerste instantie deed ze dit naast haar baan, maar in 2008 hakte Erna de knoop door en begon haar eigen wijnhandel: ‘ViniVisie’.

Erna werd gegrepen door het wijnvirus en rondde in 2010 haar opleiding tot Vinoloog aan de Wijnacademie af. Sindsdien is ze een echte professional in haar vakgebied! Met ViniVisie verkoopt Erna kwaliteitswijnen uit landen van ‘all over the world’ aan bedrijven, horeca en catering. Ze werkt samen met veel gerenommeerde wijnproducenten/leveranciers. Ze bezoekt geregeld producenten in diverse landen om de wijnen te selecteren, zoals Italië, Spanje, Frankrijk, maar ook Zuid-Afrika. Ook organiseert Erna wijnproeverijen op maat en adviseert ze bij het samenstellen van menu’s en wijnkaarten.

Omdat het merendeel van haar omzet afkomstig is uit de horeca, voelt Erna de gevolgen van de coronacrisis behoorlijk. Om de business toch door te laten gaan, kijkt ze actief naar andere mogelijkheden om afzet te genereren. Zo focust ze zich nu op particulieren en op business-to-business, met name omtrent de relatiegeschenken: “De kerstperiode komt er weer aan, dus dit is voor bedrijven dé kans om je werknemers/relaties eens goed te verwennen met mooi wijngeschenk, zeker in deze lastige periode!”

Ondanks de situatie blijft Erna positief: “Het wijnglas is bij mij altijd halfvol.” Erna omschrijft zichzelf ook als een ondernemer met een groot doorzettingsvermogen. Ze opereert in een grote concurrerende markt, waarin ze zich duidelijk moet onderscheiden. Dat doet ze door haar kennis en enthousiasme over te brengen op haar klanten. Erna spreekt haar klanten altijd face to face, “hierdoor bouw ik een band op.” Ook de service die ze biedt, gaat verder dan alleen het verkopen van de wijnen. Ze bedenkt bij elke klant wat ze kan betekenen en gaat altijd een stapje verder: “Ik bied meer dan alleen de fles wijn, er komt ook een stuk beleving bij kijken, door bijvoorbeeld winemakers-dinners te organiseren.”

Erna’s positivisme geeft ze mee als tip voor andere ondernemers. “Probeer enthousiast en positief te blijven in deze tijd. Niet stilzitten, maar kijken waar kansen liggen.” En tot slot: “Stay safe, maar blijf wel een beetje genieten!”

 

Wil je ook een keer met jouw bedrijf in de spotlights staan? Word dan nu lid van de VOG en Sara neemt contact met je op! Of stuur haar zelf een e-mail: sara@vog.nl

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.