Verzoening in kwestie synagoge Geertruidenberg

Bezwaarmakers en toekomstige exploitanten reiken elkaar de hand door het plaatsen van een plaquette.

,,Ik ben blij met deze verzoening”zegt Johan van Uffelen, voorzitter van de Stichting Stolpersteine over het compromis dat is bereikt. In de voormalige synagoge die wordt verbouwd tot pizzeria komt een plaquette waarop de beladen geschiedenis wordt beschreven. © Pix4Profs/René Schotanus

In de kwestie rond de vestiging van een pizzeria in de oude synagoge van Geertruidenberg is een compromis bereikt. Bezwaarmakers en toekomstige exploitanten reiken elkaar de hand door het plaatsen van een plaquette. Daarop wordt de beladen geschiedenis van het pand beschreven.

,,Met deze uitkomst kunnen we allen vrede hebben”, zegt Johan van Uffelen, voorzitter van bezwaarmaker Stichting Stolpersteine. ,,Het gesprek met de broers Wouter en Mickel-Guy Marquart is in goede sfeer verlopen. Het bezwaarschrift was dan ook niet gericht op de exploitanten, maar bestemd voor de gemeente”, verduidelijkt Van Uffelen nog eens.

,,Die jonge gasten zijn razend enthousiast bezig met het restaurantje. Ze hebben te goeder trouw een vergunning aangevraagd.”
,,Klopt”, zegt Mickel-Guy Marquart. ,,Door deze kwestie hebben wij ons in de geschiedenis verdiept. Het is vreselijk dat Joodse inwoners zijn weggevoerd. Nu kunnen onze bezoekers kennis nemen van de geschiedenis. In die zin is een plaquette een verrijking.”

Vervolg op een eerder bericht: Pizzeria in synagoge Geertruidenberg is ‘niet koosjer’.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 12-12-19

 

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.