Verslag online VOG Corona-vragensessie 7 april

Afgelopen 7 april was er weer de mogelijkheid voor VOG-leden om deel te nemen aan de online vragensessie die we hadden georganiseerd. Er was een aantal deskundigen aanwezig om de vragen van de ondernemers te beantwoorden. Hieronder een korte samenvatting van de online bijeenkomst.

Panelleden:

  • Gemeente: wethouder Mike Hofkens en beleidsmedewerker Nicole de Kort
  • ESQ-advocaten, Peter van de Boogaard
  • Rabobank, Bjorn Boons
  • Pullen & Partners / Optimize Finance, Marc Pullen
  • VOG-bestuur en communicatiebureau JohnGaasbeek.nl, John Gaasbeek
  • VOG-bestuur en adviesbureau Business Alignment Group, Rom van Oers. Tevens voorzitter voor deze sessie.

Na een korte introductie van de panelleden heeft Nicole de Kort een update gegeven over de stand van zaken m.b.t. de regelingen vanuit de overheid en de gemeente.

Alle regelingen zijn inmiddels opengesteld. De TOZO-regeling is op donderdag 2 april opengegaan. Deze regeling is een noodvoorziening die financiële steun biedt aan zelfstandige ondernemers. De regeling is aan te vragen via de website van de gemeente en ondernemers hebben tot en met mei de tijd om deze aan te vragen. Bjorn Boons denkt dat deze regeling een beter alternatief is voor ondernemers dan een bancaire financiering, aangezien er een rentepercentage van 2% geldt en er pas vanaf 1 januari 2021 afgelost hoeft te worden.

De NOW-regeling is afgelopen maandag (6 april) opengesteld en is voornamelijk bedoeld om te loonkosten tegemoet te komen. Er wordt gemeld dat ondernemers bij de aanvraag kunnen kiezen uit een periode van drie aaneengesloten maanden waarover het percentage omzetverlies moet worden doorgegeven. Geadviseerd wordt om de maanden april, mei en juni te kiezen, omdat in de maand maart nog niet geheel sprake is van een omzetverlies.  Meer informatie over de NOW-regeling is te vinden op de website van de VOG.

De TOGS-regeling is de derde regeling die in gang is gezet. Deze regeling maakt het voor ondernemers mogelijk om eenmalig 4000 euro aan te vragen, mits er aan alle voorwaarden wordt voldaan. Er wordt aangevuld dat ook verenigingen aanspraak op deze regeling kunnen maken, mits zij een correcte SBI-code hebben en er genoeg kosten zijn gemaakt om aan de voorwaarden te kunnen voldoen.

Rom van Oers vroeg of er al wat beweging te zien is als het gaat om huurcontracten etc. Peter legt uit dat dat natuurlijk in de eerste plaats afhankelijk is van de afgesproken huurvoorwaarden, maar vertelt ook dat verhuurders ontvankelijk zijn om in gesprek te gaan over wat wel en niet kan. Het is dus verstandig om met de eigen verhuurder in gesprek te gaan en afspraken te maken met het oog op de toekomst van allebei.

Ron de Hoogh (‘sVeer) vertelde dat er een appgroep bestaat met retailbedrijven uit de gemeente. Hierin wordt veel gecommuniceerd, maar de bereidheid om initiatieven te bundelen in de crisis of na de crisis blijft uit. Hier haakt Marc Pullen op in en hij geeft ook aan plannen te missen voor wat we gaan doen na de crisis. Ook in de horeca ontbreekt de samenwerkingsbereidheid, stelt Rom van Oers. Er wordt geconcludeerd dat de algemene bereidheid onder de ondernemers om samen iets te organiseren gering is en dat hierin verandering moet komen.

Er zal meer bereidwilligheid vanuit de ondernemers moeten komen om vanuit de gehele gemeente dingen met elkaar te organiseren. De gemeente en de VOG zijn hierin welwillend en zijn bereid steun te bieden waar nodig, maar de ideeën en de initiatieven zullen vanuit de ondernemers zelf moeten komen.

Het is begrijpelijk dat ondernemers nu in een moeilijke tijd zitten en niet de motivatie hebben om hiermee aan de gang te gaan. Daarom is het juist nu belangrijk om naar de toekomst te kijken, uit de tunnel te stappen en een positievere mindset te krijgen. Hierdoor kunnen er initiatieven gebundeld worden en ontstaat er collectiviteit in de gemeente.

Afsluitend roept de VOG dus op om voorruit te kijken en elkaar te steunen waar het kan. Vanuit de ondernemers zullen ideeën moeten komen en initiatieven gestart moeten worden. De VOG zal kijken hoe zij daaraan kan bijdragen.

Volgende week zal er weer een online vragensessie zijn voor sec de horeca ondernemers.

Mede namens VOG bestuur,
Rom van Oers
John Gaasbeek

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.