Verslag kennissessie industrie: “Laten we samen deze handschoen oppakken”

Op vrijdag 13 november organiseerde de VOG een online kennissessie voor onze industrieleden. Aanleiding voor deze sessie is de door de gemeente opgestelde strategische Omgevingsvisie. Op de vorige industriebijeenkomst op partyschip de Z8 werden de leden reeds geïnformeerd over deze wet, in deze online sessie kregen zij meer inzicht in de plannen van de gemeente.

Door Sara Berende

Na het welkomstwoord gaf industriecoördinator Jessica Eland een korte inleiding over de strategische Omgevingsvisie. In deze visie presenteert de gemeente haar plannen voor de lange termijn rondom infrastructuur, milieu, ruimte, water, havens, landschap, verkeer en vervoer. De gemeente heeft op basis van de conceptwebsite samen met de ondernemers de plannen toegelicht.  Het doel van de sessie was om te weten te komen wat de impact van de omgevingsvisie voor de industriebedrijven is en wat zij eraan kunnen doen als ze er een andere mening over hebben.

VOG-voorzitter Rom van Oers vertelt dat de kern van deze sessies ‘samenwerken’ is. Hij vertelt dat het mooi is om te zien dat we ondanks de lastige tijd online bij elkaar kunnen komen en elkaar weten te vinden. Rom roept op om samen de toegereikte handschoen op te pakken en elkaar te helpen.

De strategische Omgevingsvisie verdeelt gebieden in de gemeente en koppelt thema’s per gebied. Op het gebied van onze bedrijventerreinen is in de visie in meerdere stukken opgedeeld: Gasthuiswaard en Heulweg, Dombosch en Rivierkade en overige bedrijventerreinen.

Na de toelichting van de omgevingsvisie stroomden er diverse vragen binnen van de industrieleden via de chat. Bijvoorbeeld wat voor impact het heeft voor toekomstige uitbreiding van de aanwezige bedrijven en over de planning van de invoering van de visie. Er werd vermeld dat de omgevingsvisie nu nog niet is vastgesteld door het College. Wanneer het College deze heeft goedgekeurd, dan start de zienswijzes periode. In die periode kun je als ondernemer op de omgevingsvisie inspelen en je mening geven. De omgevingswet gaat per 1 januari 2022 in en de gemeente heeft daarna een aantal jaar nodig om het omgevingsplan op te stellen en af te ronden.

Om de kaders binnen de Omgevingsvisie inzichtelijk te maken komt de gemeente na vaststelling door het college met een website. In de kennissessie werd getoond hoe de site werkt en wat je er aan informatie kunt vinden. De website wordt continue aangepast op de laatste stand van zaken. Met de hulp van Nicole de Kort gaf wethouder Kevin van Oort een toelichting en antwoord op alle vragen.

VOG-voorzitter Rom van Oers roept op om met elkaar deze handreiking van de gemeente op te pakken. “Elkaar vinden en samenwerken, dat is de kern van het bestaan van de VOG. Laten we samenwerken en richting het College sterk acteren.” De VOG speelt hierin een cruciale rol en kan haar leden hierin ondersteunen. Ook wethouder Kevin van Oort benadrukt het belang van samenwerking: “Je kunt je zienswijze straks individueel indienen, maar als er als collectief een zienswijze wordt ingediend, dan heeft dat meer kans van slagen.”

Met deze wijze woorden sloot Jessica de online sessie af. Ze bedankte iedereen van harte voor hun aanwezigheid en ze hoopt op een succesvolle samenwerking tussen de industrieleden.

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.