Afgelopen maandag 30 november heeft de VOG een online kennissessie georganiseerd rondom de veiligheid op Dombosch. De aanleiding zijn de vele inbraken op de industrieterreinen in de afgelopen maanden.
De laatste tijd is er sprake van een groot aantal inbraken op de industrieterreinen Dombosch en de Pontonnier. Een vervelende situatie waar de VOG zich hard voor maakt. Vaak wordt er meer schade aangericht dan dat er daadwerkelijk aan waarde wordt meegenomen. De frustratie van de ondernemers is compleet als ook het doen van aangifte bij de politie niet vlekkeloos verloopt. Deze kennissessie is georganiseerd als een soort vragenuurtje, waar ondernemers vragen kunnen stellen aan experts. De online aanwezige experts waren:
- Joost Klaren, Alert Group beveiliging
- Jaap Smetsers, beleidsmedewerker Orde en Veiligheid Gemeente Geertruidenberg
- Nicole de Kort, beleidsmedewerker Economische zaken Gemeente Geertruidenberg
- Geeske de Meulder, Wijkagent Gemeente Geertruidenberg
- Marian Witte, burgemeester Gemeente Geertruidenberg
- Mike Hofkes, wethouder economische zaken Gemeente Geertruidenberg
Vanuit het bestuur van de VOG waren Rom van Oers, voorzitter en Erik Broeders, bestuurslid/ werkgroep KVO aanwezig. Erik lichtte nog kort de achtergrond van de kennissessie toe.
Het huidige camerasysteem is inmiddels verouderd mede doordat er steeds minder bedrijven op Dombosch willen betalen voor het gebruik maken van de beveiligingsdiensten, waardoor er een gedeelte van de financiering wegvalt. Gevolg is inmiddels dat andere omliggende industrieterreinen beter beveiligd zijn, waardoor de criminele aandacht wordt verlegd naar onze industrieterreinen.
Burgemeester Marian Witte beaamt dat het nodig is om er met zijn allen de schouders onder te zetten. “Het is iets wat we met z’n allen moeten doen. Het ligt er niet alleen aan of de politie wel of niet komt.” Het industrieterrein is 4e grootste industrieterrein van West-Brabant en dat schept ook onderling verplichtingen.
Wijkagente Geeske haakt daarop in en vertelt kort over de situatie van de afgelopen maanden. Vanaf half september hebben er zo’n 12 inbraken plaatsgevonden. Bij vrijwel alle inbraken is het hek kapot geknipt aan de zijkant of aan de achterzijde (en dus buitenbeeld), waardoor het voor de inbrekers daarna alleen nog maar een kwestie is van binnenkomen. Ze vertelt dat de veiligheid op Dombosch dus ook de verantwoordelijkheid is van ondernemers zelf. “Ondernemers moeten op hun eigen terrein zorgen voorgoed hekwerk en een goed beveiligingssysteem. Het is een gegeven dat wij als politie een beperkte capaciteit hebben in de nachten.”
VOG-voorzitter Rom van Oers en bestuurslid Erik Broeders benadrukken: “We moeten meerdere partijen verenigen om vanuit een grotere collectiviteit de veiligheid te optimaliseren.” Rom vult aan: “We moeten daarin concreter worden. Wat is het overall-plan zowel voor het gehele gebied, voor de toegangswegen, maar ook voor de ondernemers op hun eigen terreinen. Wat gaat dat kosten en hoeveel ondernemers moeten daarvoor nog aansluiten?”
Begin januari zal er een afspraak worden gemaakt om weer in een online sessie bij elkaar te komen. Rom sluit namens de VOG de sessie af. “We dragen samen de verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om dit als collectief op te pakken.”