RAAMSDONKSVEER – Verhuis scheepswerf Ruijtenberg en Buijks Maritiem naar de Heulweg en er komt een prachtige woninglocatie vrij. Deze oplossing biedt kansen voor heel Raamsdonksveer. ,,Wij zijn blij en de omwonenden zijn van de geluidsoverlast verlost.”
Met als bijkomend voordeel dat de ‘groene’ wijk Achter de Hoeven kan worden ontzien. Woningbouw is dan (voor een deel) niet meer nodig in het stukje natuur dat de bewoners met hand en tand verdedigen.
De verplaatsing van de scheepswerf naar de Amertak is een optie waarover momenteel op het gemeentehuis van Raamsdonksveer met enthousiasme wordt gesproken. Keerpunt ’74 introduceerde het plan tijdens de raadsvergadering. Wethouder Kevin van Oort noemt het ‘een interessant traject’.
Van scheepswerven met deze omvang zijn er nog maar zo’n twaalf in het land
Léon Bons, scheepswerf Ruijtenberg
Ei van Columbus
Voor Léon Bons van scheepswerf Ruijtenberg is de verplaatsing het ei van Columbus voor de toekomst van zijn bedrijf. Hij volgde in 2010 zijn vader op als eigenaar van de inmiddels 111 jaar oude scheepswerf. ,,Van deze omvang zijn er nog maar zo’n twaalf in het hele land. We doen het goed”, zegt hij trots over de reparatie van -steeds groter wordende- schepen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Geluidsoverlast
Dat is het: ze zijn uit hun jasje gegroeid. Net als Buijks Maritiem die bij hen op de werf zit. Die doen de afbouw, de elektra en het motorisch gedeelte van de uitdijende schepen van Ruijtenberg.
Intussen neemt de geluidsoverlast toe en daarmee ook het aantal klachten. Bons: ,,Bewoners van de huizen aan de overkant van de rivier klagen. Het is een enkeling, maar toch. Woningbouw op 40 meter afstand van een werf is ook niet handig”.
Ik rij al tien jaar over de Amerbrug en zie een stuk groen liggen waarbij ik nooit heb gedacht aan industrie
Léon Bons, scheepswerf Ruijtenberg
Waar naar toe? ,,Het idee is pas een jaar geleden gaan leven”, vertelt Bons. ,,Toen ik met mijn zus als mede-eigenaar een vergunning aanvroeg voor nieuwbouw.”
,,De gemeente attendeerde ons op een strook langs de Amertak, aangemerkt als ‘strategische grondreserve’. Bedoeld voor bedrijven die uitgeplaatst moeten worden. We dachten waarom heeft niemand ons dat eerder verteld?”
Lachend: ,,Ik rij al tien jaar over de Amerbrug en zie een stuk groen liggen waarbij ik nooit heb gedacht aan industrie”.
(Tekst gaat verder onder het kaartje)
Plek aan het water
Een plek aan het water, waar boten vanaf de Amer naartoe kunnen varen. Zo de helling op via een -nog te maken- doorsteek in de dijk. Een helling van geen 110 maar 150 meter. Voor Bons is op die plek de toekomst van zijn bedrijf gegarandeerd.
Dat geldt ook voor Jan Buijks van het gelijknamige bedrijf, die meeverhuist. Hij: ,,We kunnen daar een modern bedrijf wegzetten. We zullen zo’n 15 tot 20 miljoen moeten investeren, maar dan kunnen we wel weer honderd jaar vooruit”.
We zullen zo’n 15 tot 20 miljoen moeten investeren, maar dan kunnen we wel weer honderd jaar vooruit
Jan Buijks van Buijks Maritiem
Vijf tot zes hectare hebben ze nodig, schatten de ondernemers. De strook is tien hectare lang. Slechts een deel is eigendom van de gemeente.
Achter de Hoeven
En dat is de reden dat wethouder Kevin van Oort een behoorlijke slag om de arm houdt: ,,Op de Heulweg zijn onze opbrengsten beperkt in vergelijking met die van Achter de Hoeven. Je zult daar altijd nog moeten bouwen, maar wellicht een kleiner programma. Bovendien moet op de nieuwe locatie een volledige bestemmingsplanprocedure worden gevoerd. Dat gaat tijd kosten”.
Wij zijn blij en de omwonenden zijn van de geluidsoverlast verlost
Léon Bons, scheepswerf Ruijtenberg
Voor Bons is het glas halfvol. ,,Wij zijn blij en de omwonenden zijn van de geluidsoverlast verlost. De buurtbewoners van Achter de Hoeven zijn blij. Ik zie alleen maar kansen voor heel Raamsdonksveer. Er komt een schitterende woonlocatie vrij. Pal naast Fort Lunet, aan de oever van de rivier de Donge. Wie wil hier nou niet wonen?”