Verbindend VOG-Initiatief op het Water

Een ponton als drijvend cultureel en recreatief hart in onze gemeente.

De VOG wil vanuit de werkgroep Horeca & Retail een bijdrage leveren aan het verlevendigen van de gemeente en het verbinden van de twee grootste kernen. De VOG ziet in een ponton in de Donge een inspirerende plek waar cultuur, natuur en educatie kunnen samenkomen.

De Donge loopt tussen Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Deze kernen worden verbonden door drie waterovergangen: via de rondweg, het langzaam verkeer via de Letschert-brug en de verbinding parallel aan de oude spoorbrug. Op de plek tussen de twee laatstgenoemde bruggen vervult het ponton een centrale rol in het vergroten van de levendigheid in de gemeente.

De brugschuit vormt een extra en flexibele verbinding tussen Geertruidenberg en Raamsdonksveer. De betrokkenheid bij het water wordt benadrukt. Het ponton zelf is een gemeenschappelijke ontmoetingsplek. Door de positie en mogelijkheden vormt dit ponton een dynamisch hart in de gemeente.

Door de eenvoudige vorm en de uitbreidingsmogelijkheden is het ponton geschikt voor een keur van evenementen. Gedacht kan worden aan muziek in ieder genre. Openluchtconcerten aan / op het water als de Prinsengrachtconcerten of Concert at Sea kunnen als voorbeeld dienen. Ook Geertruidenberg Klassiek heeft hier groeimogelijkheden. Het ponton kan de gehele concertruimte vormen (publiek dus op het ponton) of als podium dienen terwijl het publiek vanaf de oevers en bootjes geniet. Op het ponton kan in (mobiele) horeca worden voorzien. In de zomer kan het een openbaar drijvend terras zijn dat uitnodigt tot recreatie aan en in het water, al dan niet voorzien van horeca zoals ijsverkoop. Indien wenselijk zijn diverse pontons aan elkaar te koppelen, zodat er een ruimte is voor grootschaligere evenementen, zoals bijvoorbeeld een openluchtfilm.

Het platform kan worden ingezet bij lokale evenementen als Koningsdag, Kunstroute, Veerse dag, Sinterklaasintocht en wellicht zelfs een vuurwerkshow met Nieuwjaar. In de winter kan een snertverkooppunt de koude wandelaars verwarmen. Wie weet is dit een aanleiding voor een snertwedstrijd in 2020.

De hengelsportverenigingen kunnen viswedstrijden vanaf het ponton organiseren, voor de  waterscouts kan dit een mooie pleisterplek zijn. Diverse verenigingen kunnen het ponton gebruiken voor hun (drijvende) uitingen: dans, muziek, theater en een kunst­expositie… Ook voor het geven van onderwijs is het drijvende platform zeer geschikt. De leerlingen van het Technasium kunnen zich verwonderen over drijfkracht en stabiliteit, lessen tekenen, natuur en geschiedenis krijgen een extra dimensie op het water.

Het ponton wordt voorzien van alle benodigde multifunctionele aansluitingen, zoals elektra en verlichting. Er komen mobiel te plaatsen trappen, aanmeerpunten voor boten waardoor passanten gebruik kunnen maken van de voorzieningen van het ponton. Er komen bevestigingspunten voor tenten, horeca en het aanbrengen van een podium en daarbij benodigde attributen. Vanzelfsprekend worden veiligheidsvoorzieningen uitgewerkt.

In de schetsen zijn de contouren van de eerste ideeën te zien. Ondernemers die mogelijkheden zien in dit initiatief zijn van harte uitgenodigd hierin bij te dragen en mee te denken. Ideeën en bijdragen kunnen per e-mail gestuurd worden naar info@vogweb.nl.

Bron: VOG Redactie – 21-02-2019

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.