Van kunstuitleen naar hotel-restaurant met vergaderzalen

Bram Polak heeft serieuze plannen met de Veerse watertoren.

Business Art Service verhuist van de watertoren in Raamsdonksveer naar Utrecht. Inmiddels zijn de kantoorruimten bij het markante Rijksmonument te huur voor maximaal 3-4 jaar (short stay) en zijn er plannen voor een nieuwe bestemming als hotel-restaurant. Aanleiding voor de verhuizing van het kunstuitleenbedrijf is het tracébesluit A27, waardoor er ingrijpende werkzaamheden bij de watertoren zullen plaatsvinden en de nabijgelegen op- en afrit zal verdwijnen. Dit maakt het terrein ongeschikt voor Business Art Service en haar transport van kunstwerken. Op dit moment wordt de grootste kunstuitleencollectie van Nederland overgebracht naar het nieuwe nabij de A2 gelegen 1100 m2 grote depot aan de Reactorweg in Utrecht. Wordt de Veerse watertoren straks van kunstuitleenlocatie een hotel-restaurant met vergaderruimten? Het zou zomaar kunnen…

Door het vertrek van Business Art Service uit de gemeente Geertruidenberg komt een nadrukkelijke wens van het college van B&W, uitbreiding van het aantal hotelkamers en vergaderfaciliteiten, een stap dichterbij. Eigenaar van de watertoren Bram Polak heeft namelijk serieuze plannen om in en rondom de watertoren een hotel-restaurant met vergaderzalen te vestigen. De bedoeling is dat het horecabedrijf eind 2023/begin 2024 van start kan gaan. Via Verbrugge Makelaardij zijn in de tussentijd de kantoorruimten voor maximaal 3-4 jaar (short stay), afhankelijk van de realisatie van de plannen van Rijkswaterstaat, te huur voor één tot vier gebruikers. Marc Gijtenbeek, makelaar commercieel vastgoed RM/RT bij Verbrugge zegt over de mogelijkheden: “De watertoren is een beeldbepalend gebouw en is een echt landmark voor vele automobilisten. We zijn op zoek naar bedrijven die op zoek zijn naar tijdelijke plug & play kantoor- of expositieruimte met voldoende parkeerruimte. Flexibele deelverhuur vanaf ca. 200 m2 is bespreekbaar. In 1992 werd het markante gebouw voorzien van drie één laags aanbouwen; in de toren zelf bevindt zich een ruime opslagruimte.” Voor meer informatie: 0162-521297.

In 1970 werd het gebouw als watertoren buiten gebruik gesteld. Business Art Service heeft na een grondige renovatie de karakteristieke toren ingericht als expositieruimte en opslag van kunstwerken. “Met ons team van liefhebbers en experts brengen we al bijna 35 jaar lang mensen in beweging met kunst. We zijn gedreven en bedreven in het ondersteunen van bedrijven en instellingen met kunst”, vertelt Eugenie van Zeelst. We ontzorgen de klant volledig. We werken met een toegankelijke all-in huurformule, inclusief advies, transport, inrichting en jaarlijkse wisseling van de kunst. Kunst zorgt volgens de zakelijk directeur van Business Art Service voor positieve impact op de werkvloer. “Kunst inspireert en vergroot de motivatie van medewerkers. In de praktijk blijkt dat dit zorgt voor aanzienlijk hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en verloop. Dit is de kracht van kunst. Omstandigheden dwingen ons uit Raamsdonksveer weg te gaan, waarbij gezegd moet worden dat onze nieuwe locatie zorgt voor allerlei nieuwe mogelijkheden. We kunnen met Business Art Service nóg beter al onze ideeën over het positieve effect van kunst op de werkvloer uitdragen. Niet alleen in een moderne nieuwe showroom, maar in het gehele strakke pand zal gedemonstreerd worden hoe kunst ingezet wordt om de kantoorruimte te optimaliseren”, stelt een contente Eugenie van Zeelst.

Bram Polak, zoon van David Polak, die de watertoren 25 jaar geleden kocht, heeft serieuze plannen met de Veerse watertoren. Hij vertelt daarover: “Begin 2018 heeft de gemeente plannen ontwikkeld voor recreatie en natuurbeleving in de nabijgelegen Veerse plassen. Er zijn diverse sessies en inspraakavonden op het gemeentehuis geweest, waarbij het idee ontstond om de watertoren te herontwikkelen tot hotel-restaurant. Een duurzame nieuwe bestemming voor het Rijksmonument en tegelijkertijd een vliegwiel voor de Veerse plassen, de gemeente en de regio. De ligging direct aan knooppunt Hooipolder, alle bedrijvigheid in omliggende gemeenten en de korte afstand tot de Biesbosch en de Efteling maken het een hele mooie locatie. Door het verdwijnen van de afslag komt de watertoren weer direct aan de plas te liggen. Wij hebben de wens van de gemeente serieus opgepakt en gewerkt aan een plan dat voorziet in een hotel, restaurant met terras aan het water, vergaderzalen en bovenin de toren een skybar. Na positieve reacties van onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Monumentenhuis Brabant en de provincie heeft het college positief besloten op ons plan. Rijkswaterstaat verwacht in 2022 te starten met haar werkzaamheden. Als alles volgens plan loopt kunnen wij de watertoren renoveren en nadat de afslag is afgesloten starten met de nieuwbouw. Het zou heel mooi zijn als het hotel eind 2023/begin 2024 de deuren kan openen.”

Bron: Webredactie – Jan Hoek

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.