Van Hoge Veer naar Bastion in Den Berg

Zestig verpleeghuisbewoners van het Hoge Veer nemen hun intrek in het statige Bastion. ,,Ik had hier tien jaar eerder willen zitten”.

Echtpaar Cor en Jo Verschuren- van Hal, met huishond Lady van het Bastion. Cor (90) is een echte faant: ‘Wie had gedacht dat ik ooit in Geertruidenberg zou wonen!’ © Pix4Profs/René Schotanus

Zelfs labradoedel en huishond Lady is meeverhuisd. Van Raamsdonksveer naar Geertruidenberg. Zestig verpleeghuisbewoners van het Hoge Veer nemen hun intrek in het statige Bastion. ,,Ik had hier tien jaar eerder willen zitten”.

Ze hoort het zichzelf zeggen, Lucia Schreurs (79). ,,Tien jaar eerder…‘’ Want wat zag ze er tegenop om te verhuizen. Maar nu zit ze er zo lekker rustig, zegt ze een paar keer. En de ruimte is enorm.

Van 35 vierkante meter naar het dubbele. Nieuwbouw was hard nodig. ,,Zolang ik er werk en dat is 25 jaar, douchen de mensen in Raamsdonksveer op de gang”, vertelt locatiemanager Anja Burger. ,,In je eigen kleine douche loopt het water je kamer in. Dat komt omdat het tehuis niet was uitgerust voor de ouder wordende doelgroep, mensen die met hulpmiddelen moeten douchen”.

Bejaarden Hoge Veer verhuizen van Raamsdonksveer naar het Bastion in Den Berg, zoals meneer Smit (88). © Pix4Profs/René Schotanus

Met zekerheid valt het niet te zeggen maar het 48-jarige Hoge Veer complex in Raamsdonksveer was misschien wel het oudste zorgcentrum van Nederland. Denkt Kas de Boon, voorzitter van de cliëntenraad. Twintig jaar geleden, hij zat toen in het bestuur van het Hoge Veer, was er al sprake van een verhuizing. ,,Vijftien jaar geleden werd die concreet toen corporatie WSG de handschoen opnam. Wat waren we blij!” De vreugde duurde niet lang want de inmiddels opgedoekte woningcorporatie raakte net rond die tijd in de financiële malaise.

Het Hoge Veer ging zelf ontwikkelen. In het Koninginnebastion is ruimte voor 36 mensen met een lichamelijke handicap en 24 bewoners met dementie. Naast dit verpleeghuisdeel is Thuisvester begonnen met de bouw van 50 zorgappartementen. Daar kunnen straks de 12 bewoners uit verzorgingshuis het oude Hoge Veer naartoe verhuizen. In de resterende sociale huurwoningen kunen de mensen uit de aanleunwoningen terecht en anderen met een indicatie voor zorg en/of huishoudelijke hulp.

Grand Café
Supertrots is locatiemanager Anja Burger op de nieuwbouw. Op de vele technische snufjes die ervoor zorgen dat bewoners opperste privacy wordt gegarandeerd. Dat hun deuren alleen opengaan als zij dat willen. Maar ook op het ontbijtbuffet -het eten wordt hier niet op tafel gezet- en de dagelijks verse maaltijden die in het Grand Café te krijgen zijn. Warm eten is er naar keuze ’s middags of ‘s avonds.

Mevrouw Lucia Schreurs zag op tegen de verhuizing maar ‘ik had hier tien jaar eerder willen zitten’ © Pix4Profs/René Schotanus

Burger: ,,In Raamsdonksveer moest je twee weken van tevoren opgeven wat je wilde eten.. Natuurlijk was dat niet van deze tijd. Maar een ontbijtbuffet met vers fruit van de groenteboer uit het dorp en keuze uit vlees, vis of vegetarisch is best wel luxe”.

Op de gangen sieren metersgrote zwartwit foto’s de wanden. Voor de herkenbaarheid en het thuisgevoel, legt Burger uit. Foto’s van een wielerronde in Raamsdonksveer, een schooljuf die met kinderen wandelt en andere alledaagse taferelen.

Aan het einde van de vleugel woont het echtpaar Cor Verschuren (90) en Jo van Hal (85). Vanaf hun tafel in de woonkamer heben zij goed zicht op de verhuisacties bij de hoofdingang. Verschuren is een echte faant, geboren en getogen in Raamsdonksveer. Dat hij over de brug moest om hier naartoe te verhuizen…Hij kan er nu om lachen. ,,Wie had ooit gedacht dat ik in Geertruidenberg zou gaan wonen! Het is goed hier, heel professioneel en heel mooi”, voegt hij daar meteen aan toe.

Voor de foto wil het echtpaar graag op de bank gaan zitten. Mét hondje Lady. Een beetje balorig trekt Verschuren de huisvriend op zijn schoot. ,,De hele familie is al langs geweest”, vertelt zijn vrouw Jo. ,,Onze dochter vond het hier geweldig!”

Lees hier het artikel in de Langstraat: Hoge Veer in Weekblad de Langstraat 18-12-2019

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 17-12-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.