Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd.
In 2018 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in totaal 189,3 miljard CO2-equivalenten. Dit is 2 procent lager dan in 2017 en 15 procent lager dan in 1990. De mate van vervuiling verschilt sterk per gemeente.
Gemeenten met een hoge uitstoot per vierkante meter zijn Geertruidenberg, waar elektriciteitscentrale de Amercentrale een hoge uitstoot met zich meebrengt. De totale uitstoot binnen de gemeente bedraagt 128,2 kilogram per vierkante meter. De gemeente Moerdijk, met binnen haar grenzen industriegebied Moerdijk, volgt op ruime afstand met 35 kilogram per vierkante meter. De uitstoot bestaat bij beide gemeenten nagenoeg helemaal uit CO2 (koolstofdioxide). Methaan- en lachgas vormen een zeer klein deel van de uitstoot (zie graphic).
Velsen
Per vierkante meter is de uitstoot van broeikasgassen het hoogst in Velsen (208,4 kilogram per vierkante meter): zelfs 42 keer groter dan het landelijk gemiddelde. In Velsen zit staalfabrikant Tata Steel en er staat een elektriciteitscentrale.
Andere gemeenten met een hoge uitstoot zijn Rotterdam (102,2 kilogram per vierkante meter) met zijn raffinaderijen en chemische industrie, Diemen (85,6 kilogram per vierkante meter) met zijn elektriciteitscentrales en Sittard-Geleen (82 kilogram per vierkante meter) met chemiebedrijf Chemelot.
Methaan
De hoge ‘score’ in de eerdergenoemde gemeenten komt vooral door hun hoge CO2-uitstoot. Gekeken naar de uitstoot van het broeikasgas methaan vallen onder andere de gemeenten Nuenen, Gerwen en Nederwetten (6,11 kilogram), Landgraaf (5,04 kilogram) en Hengelo (4,75 kilogram) op. In al deze gemeenten ligt een vuilstortplaats.
De grootste bron voor methaanuitstoot is veeteelt. Twee derde van alle methaanuitstoot komt hier vandaan.
Lees verder onder graphic.
Klimaatakkoord
De uitstoot daalt weliswaar, maar om de afspraken in het Klimaatakkoord te halen is in 2030 een afname nodig van 49 procent ten opzichte van 1990. Volgens het CBS ligt de grootste opgave bij elektriciteitsbedrijven en de industrie. In gemeenten met hoge uitstootcijfers zijn dan ook veel bedrijven binnen deze sectoren gevestigd.
Broeikasgas CO2 Methaan Lachgas Waterdamp Andere broeikasgassen zijn fluorgassen (HFK’s, PFK’s) in onder andere spuitbussen, airco’s en koelkasten. Fluorgassen zijn zeer sterke broeikasgassen. Bron: Milieu Centraal |
Bron: BN De Stem – Ine Cup 11-09-19