Toeristenbelasting per 1 juli: 1 euro per nacht

Dit geldt zowel voor ‘gewone’ toeristen die een camping of hotel boeken als watersporters die blijven overnachten.

GEERTRUIDENBERG Foto genomen vanuit Raamsdonksveer in de richting van Geertruidenberg. Op de voorgrond de voetgangersbrug over de Donge, de strakke lijnen van de nieuwe woningen van het Brandepoortbastion. Daarachter tussen de masten door (van het kleine jachthaventje) de Bergse Markt, de Geertruidskerk en de onvermijdelijke achtergrond van de Amercentrale. © Archieffoto BN DeStem/Johan Wouters

Geertruidenberg sluit hiermee achteraan in de rij van 81 procent van de Nederlandse gemeenten waar al toeristenbelasting wordt geheven. ,,Het werd tijd”, reageert wethouder John van Vugt over de grote wens van deze coalitie, ,,dit is niet meer dan normaal”.

Van Vugt: ,,In onze omliggende gemeenten wordt al toeristenbelasting geheven, terwijl juist wij als vestingstad met veel historie en water zoveel moois aan de toeristen te bieden hebben.”Zo wordt Drimmelen ook 1 euro gevraagd, volgens Van Vugt. ,,In Oosterhout is het tarief 0,80 cent, in Werkendam 1,30 euro en in Waalwijk wordt 1,80 euro per overnachting gevraagd. ,,Wij zijn ergens in het midden gaan zitten”.

Havens dicht bij het centrum van Geertruidenberg en vijftien minuten varen van de Biesbosch. © Archieffoto BN DeStem

Het voorstel wordt 13 juni voor het eerst behandeld in de gemeenteraad. Geertruidenberg wil een vast bedrag hanteren. In andere gemeenten wordt onderscheid gemaakt in categorie van overnachten: daar is de toeristenbelasting lager voor campingplaatsen dan voor hotels. Van Vugt: ,,Wij vinden dat er geen verschil in het gebruik van voorzieningen is van bijvoorbeeld iemand die op een camping overnacht en iemand die in een hotel overnacht”.

25.000 euro
De invoering van toeristenbelasting levert Geertruidenberg dit eerste half jaar (vanaf 1 juli) 12.000 euro op; de jaren daarna structureel 25.000 euro. Dat bedrag blijft er over als je daar de extra inzet in de passantenhaven (is van de gemeente) van af trekt en de controle door boa’s. Voor de ondernemers zelf levert het volgens Van Vugt geen extra administratie op:,,In onze APV staat nu al dat zij elke overnachting moeten registreren.”

In de Geertruidskerk is regelmatig een grote variatie aan kunst te zien. © Archieffoto BN DeStem/Rene Schotanus

Geertruidenberg kiest niet voor forensenbelasting of vermakelijkhedenretributie. Dat laatste kan bijvoorbeeld worden gevraagd aan aanbieders van stadsritten of van vervoer van gasten in een sloep. ,,Wij hebben als gemeente geen extra voorzieningen hoeven treffen om een attractie bereikbaar te maken, wat betekent dat je ook geen vermakelijkhedenretributie kunt opleggen.”

GEERTRUIDENBERG Scooterarrangementen van Bootje Gezond © collectie Bart Heijne

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 29-05-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.