Thuishaven voor historische schepen

Geertruidenberg gaat nog dit jaar aan de slag met de realisatie van de historische haven.

De historische schepen moeten straks een plekje krijgen aan de Timmersteekade in Geertruidenberg. © Pix4Profs / Johan Wouters

Drie jaar geleden stemde de gemeenteraad al in met de ontwikkeling van de haven. De haven is een onderdeel van het project Donge-oevers dat Geertruidenberg aantrekkelijker moet maken voor toerisme. De schepen zijn straks immers ook te bezoeken. ,,De historische werkschepen zijn een aanvulling op onze cultuur en ons erfgoed”, vertelt wethouder John van Vugt, portefeuillehouder recreatie en toerisme. ,,De aanpassingen aan de haven passen ook in onze doelstelling om meer toeristen over het water te laten komen.”

De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van steigers en nutsvoorzieningen voor vijf ligplaatsen voor historische (woon)schepen, een passantenligplaats en een nieuwe ligplaats voor het bestaande woonschip. Ook wordt de steiger voor de beroepsvaart verbeterd.

De gemeente verwacht dat deze werkzaamheden zo’n 617.000 euro gaan kosten. Van Vugt erkent dat de realisatie van de historische haven veel tijd nodig heeft. ,,Dit is een lang traject. Een paar jaar geleden wisten we dat we een belevingsweg wilden maken voor de historische schepen, maar we hadden toen nog geen zicht op onder meer de bereikbaarheid van de schepen, aanpassingen van de beroepssteiger en het verslepen van het woonschip.”

Raadslid en oud-wethouder Bert van den Kieboom (Lokaal+) ergert zich aan de lange doorlooptijd. ,,Twee jaar geleden stond ik zelf als wethouder aan de kade en ondertussen is er nog steeds niets gebeurd.”

Esthetische kwaliteiten
De historische schepen die straks aan de Timmersteekade komen te liggen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het schip minimaal vijftig jaar oud zijn en mag de lengte niet meer dan dertig meter zijn. Bovendien heeft het schip ‘bijzondere esthetische kwaliteiten’ en is de eigenaar verplicht de historische uitstraling intact te houden.

Bron: BN De Stem – Rijan van Leest 02-07-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.