Tekort Geertruidenberg naar 1,5 miljoen

De gemeente kampt met een flinke financiële tegenvaller: ‘We moeten pijnlijke beslissingen nemen’.

De Schattelijn (225.000 euro per jaar) is een van de vele opties in het lijstje van ‘verkenningen’ om het structurele gat van 1,5 miljoen te dichten © Sjoerd Marcelissen

De verwachte 1,2 miljoen euro die in de kadernota was aangegeven, is opgelopen naar een structureel tekort van 1,5 miljoen. Ook bij deze gemeente zijn de stijgende kosten van de WMO de belangrijkste boosdoener.

Komende dinsdag 20 augustus is er een extra raadsbijeenkomst.,,Wij willen met de raad verkennen wat de mogelijkheden zijn”, zegt wethouder financiën Adriaan de Jongh.

De stijgende kosten van de WMO zitten vooral in de Jeugdhulp. De Jongh: ,,Ook wij komen er niet onderuit. Net als Oosterhout en Gilze en Rijen staan wij voor een zware opgave. Onze uitgaven rijzen de pan uit als gevolg van wettelijke taken. Maar de middelen die het rijk ons geeft lopen daarmee niet in de pas”.

Naast de WMO is ook de nieuwe CAO met een stijging van 6 procent een grote kostenpost. ,,Een derde risico is het meerjarenonderhoudsplan voor onze eigen gebouwen, zoals de Schattelijn, de sporthal en het stadhuis. Daar zien we dat de bouwkosten in de afgelopen vier jaar enorm zijn gestegen.”

De Jongh heeft een eerste inventarisatie gemaakt van onderdelen waarop bezuinigd kan worden. Ook de inkomstenkant is hij niet vergeten; er moet ook meer geld in het laatje komen.

Op de details wil De Jongh, die samen met waarnemend burgemeester Jan Luteijn donderdag een persgesprek inlaste, niet ingaan. ,,Wij willen geen onnodige onrust veroorzaken. Ik leg aan de raad een lijstje met verkenningen voor. Het is aan de raad wat zij daarmee wil en hoe wij verder gaan om in november een sluitende begroting te kunnen presenteren.”

Volgens De Jongh moeten er grote keuzes worden gemaakt. ,,Een voorbeeld: er wordt al gauw gedacht aan het verhogen van de OZB. Maar met 1 procent verhoging hebben wij nog maar 50.000 euro extra binnen. Daarom zullen we heel breed, over alle beleidsterreinen heen naar mogelijkheden moeten zoeken.”

Op het lijstje dat de raad sinds enkele dagen in bezit heeft staan mogelijkheden die variëren van het schrappen van duurzaamheidsmaatregelen tot het sluiten van de zwembaden en het afstoten van cultureel centrum de Schattelijn. En bij de WMO bijvoorbeeld zijn de vervoersvoorzieningen een hoge kostenpost.

,,Ga je voor mensen of voor steen?”vertaalt burgemeester Luteijn de opties waar de raad een keuze uit moet maken. ,,Er zullen politieke keuzes gemaakt worden. Hoe dan ook zullen het pijnlijke beslissingen zijn. Of het nu gaat om het sluiten van een gebouw of het invoeren van hondenbelasting, er zullen altijd mensen door geraakt worden.”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 16-08-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.