Straatlantaarns laden elektrische auto’s op

Het aantal elektrische auto’s in Nederland blijft stijgen. Gelukkig staat ons land al vol met potentiële laadpalen!

Ubitricity

Het aantal elektrische auto’s in Nederland is dit jaar weer flink gestegen. Begin dit jaar telde ons land ruim 109 duizend elektrische voertuigen. Dat is ruim 27 procent meer dan het jaar daarvoor. Er zijn dan ook een aantal gemeenten die willen investeren in laadpalen op de openbare weg. Dat kost veel geld, maar gelukkig heeft Ubitricity daar iets slims op bedacht. Dit bedrijf heeft namelijk oplaadpunten ontwikkeld die kunnen worden verbonden met lantaarnpalen. Zo wordt de bestaande infrastructuur benut om groene energie beter beschikbaar te maken. Hoeveel potentiële oplaadpunten staan er bij jou in de buurt?

Ubitricity
De initiatiefnemers van Ubitricity beseften dat je maar een paar dingen nodig hebt om een elektrische auto op te laden: een parkeerplaats, een oplaadkabel en een oplaadpunt. Nu kan je natuurlijk allemaal nieuwe oplaadpunten bouwen, maar dit Duitse bedrijf ontdekte dat het grootste gedeelte van de infrastructuur al lang klaar stond. Daarom starten ze in 2015 een pilot in de Londense wijk Hounslow, waarbij zij straatlantaarns transformeerden tot oplaadpunten. Dat bleek een schot in de roos. Inmiddels zijn er meer oplaadpunten bijgekomen in Richmond en is er een grote ambitie om oplaadpunten over het hele land uit te rollen.

SmartCable

Volgens Ubitricity is het relatief goedkoop en simpel om een oplaadpunt te installeren. Er zijn namelijk geen nieuwe stroomkabels of palen voor nodig. De eerste stap is om de lampen van bestaande lantaarns te vervangen met LED-lampen. De energie die daarmee wordt bespaard kan vervolgens worden gebruikt om auto’s op te laden. Dat kan via een speciaal stopcontact van Ubitricity, dat alleen is te gebruiken met hun SmartCable. Zo voorkomen ze dat mensen hun mobiel of laptop er even aanhangen voor een extra boost. In de SmartCable zit een meter die bijhoudt hoeveel energie je precies verbruikt.

De prijs om je elektrische auto op te laden in Londen is 14 cent per Kilowatt uur. Volgens een Tesla rijder kan je een Tesla Model S voor 14 pond volledig opladen, waarmee je zo’n 680 kilometer kunt rijden.

Schone lucht

Een van de grootste problemen in Londen is de slechte luchtkwaliteit. Het stimuleren van elektrisch rijden is dan ook een mooie stap naar een schonere lucht. Natuurlijk is er nóg een grote stap te zetten. Engeland loopt namelijk (net als Nederland) achter op de energiedoelen voor 2020. Pas als de stap naar hernieuwbare energie wordt gezet is het hele proces groen en duurzaam. Wij hebben goede hoop dat deze stap in de nabije toekomst zal volgen én dat we deze slimme innovatie ook op Nederlandse bodem gaan tegenkomen.

Wil jij meer weten over de slimme oplaadpunten van Ubitricity? Klik dan hier voor de website Ubitricity. Alle afbeeldingen bij dit stuk zijn eigendom van Ubitricity.

Bron: Voor de Wereld van Morgen

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

Tom Coronel bij VOG Premium lunch

Afgelopen vrijdag 4 oktober was alweer de derde VOG Premium lunch van dit jaar bij restaurant ‘t Weeshuys in Geertruidenberg. Deze keer hadden we als