Schattelijn naar Geertruidskerk:

‘De bioscoopstoelen hebben we al!’

Bestuursleden Gerard Leeuw en Marco Verbrugge omarmen het idee om theater en bioscoop van Schattelijn naar de Geertruidskerk te verplaatsen. Achter de glazen pui zou het theater kunnen komen; indien niet groot genoeg kan de pui zover naar voren worden geplaatst worden zodat de twee mannen ineens in de filmzaal zitten. © Pix4Profs/Jan Stads

De tijd is er rijp voor. Nu Geertruidenberg in een financiële crisis verkeert trekken de makers van een bijna vergeten rapport aan de bel. Waarom De Schattelijn niet verkopen en verhuizen naar de kerk? Een theater in de kerk. En een bioscoop. ,,Ze passen er prima in”, stellen Marco Verbrugge, de voorzitter van de Stichting Behoud Geertruidskerk en penningmeester Gerard Leeuw.

Aan de vooravond van nieuwe bezuinigingen door de gemeente vanwege een structureel tekort van 2 miljoen euro, doet de stichting een nieuwe poging. In een brief aan de raad en het college vragen zij aandacht voor boodschap: vergeet de podiumfunctie van de Schattelijn. Een lege Schattelijn is makkelijker te verkopen. En de kerk is er klaar voor. ,,De bioscoopstoelen hebben we al”.

Stil
Een boodschap die de Stichting, samen met architect Hans Marquart en oud-burgemeester Matthieu Meijer, voor het eerst vertolkte op een gemeentelijke bijeenkomst over de culturele driehoek. En later nog een keer bij het ophalen van ideeën voor de Markt, door de huidige coalitie. De titel van hun rapport: Geertruidenbergse Markt- te mooi om te laten liggen. Daarna bleef het stil.

Verbrugge: ,,De Schattelijn is een heilig huisje. Voor een partij als Keerpunt mag je daar niet aankomen of hooguit verkopen met behoud van podiumfunctie. Maar een lege Schattelijn is veel makkelijker te verkopen”.

En dat niet alleen, voegt penningmeester De Leeuw daar aan toe. ,,Wat kost de Schattelijn wel niet? Drie, vier ton per jaar? De gemeente is daar vaag over. Het kost een kapitaal om het theater op te knappen. Ik ken mensen die niet eens meer naar het theater gaan, omdat het te oubollig is. De stoelen zitten ongemakkelijk, het is onhandig ingedeeld met die trappen en het filmcafé is uit de tijd.”

Een bredere inzet van de Geertruidskerk vormt de spil van hun plan. Voor een deel van financiering kan de kerk putten uit een fonds uit de nalatenschap van weduwe Bianchi. Dat geldpotje is de reden dat de kerk er nu zo tiptop bij staat. Verbouwing van een deel van de kerk behoort tot de mogelijkheden.

,,We kunnen de winterkerk daarvoor gebruiken”, vertelt Verbrugge tijdens een rondleiding. ,,Die glazen wand kunnen we desnoods verschuiven om de ruimte groter te maken”. Lachend: ,,De bioscoopstoelen hebben we al. Tachtig stuks. We hebben ze overgenomen uit de boedel van het failliete filmcafé in Oosterhout. Ze staan nu opgeslagen in een gemeentelijk depot.”

Digitaal
Verbrugge draagt als voorzitter de stichting de kerk een warm hart toe. ,,Dit is misschien wel het grootste gebouw van Den Berg. Kijk eens hoeveel mogelijkheden het biedt. We beschikken over een spiksplinternieuwe geluidsinstallatie, geheel digitaal.”

Dat Verbrugge als makelaar belang kan hebben bij de verkoop van De Schattelijn, bestrijdt hij in alle talen. ,,Ik hou van Den Berg en ik hou van de kerk. Natuurlijk, ik ben deskundige in vastgoed. Maar als de gemeente De Schattelijn wil verkopen schakelen ze heus niet mij daarvoor in. Daar hebben ze hun eigen kanalen voor”.

Wethouder Mike Hofkens (Uw Drie Kernen) zegt gehouden te zijn aan het raadsprogramma. ,,Daarin wordt expliciet gesproken over het in beginsel behouden van de theaterfunctie van De Schattelijn.”

Dát de Schattelijn te koop komt ‘ligt in de lijn der verwachting’, aldus Hofkens. ,,Behalve het exploitatietekort is er ook een flinke stijging te zien van de jaarlijkse onderhoudskosten naar ca. 80.000 euro. Als het op de markt wordt gebracht is dat met de voorwaarde dat er een toeristisch, recreatief of cultureel karakter aan wordt gegeven. Met in beginsel behoud van de theaterfunctie. Of, eventueel uitplaatsing van dat theater door een ontwikkelaar binnen de oude kom”.

Of dat de kerk kan zijn? Hofkens, voorzichtig: ,,Hun wens is onder voorwaarden voor het college bespreekbaar. Maar uiteindelijk beslist de raad of De Schattelijn al dan niet wordt verkocht en onder welke voorwaarden. ”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 31-08-19

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

VOG Eindejaarsborrel 2024

Op donderdag 12 december 2024 kwamen de leden van de VOG samen voor de jaarlijkse eindejaarsborrel. Het vond plaats in de bijzondere setting van Fort