Schattelijn in de verkoop: ‘In hart Geertruidenberg moet een theater blijven’

GEERTRUIDENBERG – De verkoop van theater de Schattelijn in Geertruidenberg staat nu echt te gebeuren. Het wordt een verkoop onder voorwaarden. De gemeente wil hoe dan ook een theater voor Geertruidenberg behouden.

Marja Klein Obbink Bron: BN DeStem

De gemeente houdt ook de vinger aan de pols als het gaat om de panden Markt 32-38: die worden te koop of te huur gezet. Eveneens onder voorwaarden: de gemeente wil de representatieve functie van nummer 36, het oude raadhuis, in stand houden.

Mocht het niet lukken om het theater in De Schattelijn te behouden dan moet(en) de koper(s) er voor zorgen dat er op een andere plek in de kom van Geertruidenberg een theater komt.

 ,,Wij willen dat in het historisch centrum een theaterfunctie blijft behouden”, aldus wethouder Mike Hofkens. ,,Maar onze voorkeur gaat uit naar behoud van het theater in De Schattelijn zelf. ,,We geven extra punten aan de koper die de theaterfunctie in De Schattelijn weet te behouden”.

We geven extra punten aan de koper die de theater­func­tie in De Schatte­lijn weet te behouden

Mike Hofkens, wethouder

De toekomst van De Schattelijn is een langlopend dossier. De huidige exploitatielast bedraagt 210.000 euro. Voor de komende tien jaar moet, op basis van een recent uitgevoerd onderzoek, rekening worden gehouden met een bedrag aan onderhoud van ruim 80.000 euro op jaarbasis. Maar met dit bedrag kan het pand slechts in stand worden gehouden.

,,Een exploitatietekort van 290.000 euro is niet meer verenigbaar met de bezuinigingen waar we voor staan”, aldus Hofkens. Daar komt bij dat De Schattelijn momenteel een lage bezettingsgraad heeft van nog maar vier vaste gebruikers.  De medewerkers van De Schattelijn gaan nu daadwerkelijk met pensioen. Nieuwe medewerkers zijn niet aangetrokken omdat verkoop al langer onderwerp van gesprek was.

De Schattelijn gaat in de verkoop

De Schattelijn gaat in de verkoop © Sjoerd Marcelissen

Marktpartij

Hofkens: ,,Bovendien is het onze wens om de kern van Geertruidenberg toeristisch, recreatief en cultureel te ontwikkelen. Wij zijn van mening dat een marktpartij daar een betere invulling aan kan geven.”

Volgens Hofkens is er ‘serieuze belangstelling uit de markt’ voor De Schattelijn. ,,Er is vanuit verschillende hoeken interesse getoond”.  Mocht De Schattelijn haar theaterfunctie niet behouden dan heeft de Stichting Behoud Geertruidskerk al laten weten die met liefde over te nemen. Een theater met eventueel een bioscoop in de Geertruidskerk staat hoog op het verlanglijstje van de stichting.

Raadhuis

Voor de andere historische panden op de Markt, de nummers 32-38, ziet de gemeente het liefst een publieke functie. Het oude raadhuis, nummer 36, wil de gemeente in principe in eigendom houden. Tenzij een koper kan garanderen dat de representatieve functie wordt voortgezet. ,,We hebben het tenslotte niet voor niks ooit aangekocht”, aldus Hofkens.

De verkoop van de historische panden staat gepland voor de raadsvergadering van 26 maart. Maar mogelijk wordt het verplaatst naar april of mei, omdat er vanuit de raadsfracties om aanvullende informatie is gevraagd.

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.