Ruim 2 miljoen voor ‘machtig Brabants erfgoed’ de Zuiderwaterlinie

Diverse projecten zoals de Stelling Breda-G’berg kunnen enkele tonnen tegemoet zien.

De Zuiderwaterlinie is een 160 kilometer lang samenhangend stelsel van verdedigingswerken dat van Bergen op Zoom langs elf Brabantse vestingsteden naar Grave loopt. © Zuiderwaterlinie Noord-Brabant

Om de Zuiderwaterlinie als militair erfgoed beter herkenbaar en toegankelijk te maken, pompt de provincie Noord-Brabant ruim twee miljoen euro in de eeuwenoude keten van elf vestingsteden.

Brabant gebruikte in de 80-jarige Oorlog (1568-1648) water als verdedigingsmiddel. Met haar 160 kilometer is de Zuiderwaterlinie de oudste, maar ook de langste en meest benutte blokkade van haar soort in Nederland, tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het westelijke traject loopt via Bergen op Zoom, Steenbergen, Willemstad, Klundert, Geertruidenberg en Breda. Het oostelijk deel omvat Heusden, Den Bosch, Megen, Ravenstein en Grave.

Stelsel van forten, schansen, dijken en sluizen
Om de samenhang in het stelsel van forten, schansen, dijken en sluizen zichtbaarder te maken, investeert de provincie de komende jaren dik 2,3 miljoen in 19 projecten die behoren tot de vijf stellingen, onder voorbehoud dat de betrokken gemeenten vergelijkbare bijdragen ophoesten.

Panorama Van Coehoorn
Bij de West-Brabantse Waterlinie gaat 225.000 euro naar Panorama Van Coehoorn, vernoemd naar de befaamde vestingbouwkundige. In de ondergrondse resten van een traptoren bij Bergen op Zoom, onder de nieuwbouw van de Hof van Asselbergs, wordt met projecties de Bergse vesting getoond, maar ook het Franse beleg van 1747.

Stelling van Willemstad
De Stelling van Willemstad krijgt 589.250 euro. Zo wordt 400.000 euro uitgetrokken om het Mauritshuis uit 1623 om te toveren tot bezoekerscentrum. B en W van de gemeente Moerdijk willen vier ton bijpassen. Verder is er 14.250 euro voor een aanlegsteiger die Fort Sabina verbindt met Fort Frederik.

Stenen Poppen bij Klundert
De omgeving van De Stenen Poppen bij Klundert, twee verdedigingstorentjes ter bewaking van een gracht, wordt met 10.000 euro steun ingericht als verblijfsgebied. Tenslotte is er 165 mille voor een fiets- en wandelpad over de Oostdijk van Willemstad naar Klundert

Stelling Breda-Geertruidenberg

Ook Fort Lunette, gelegen op de grens van Raamsdonksveer en Geertruidenberg, lift mee op de provinciale bijdragen aan de Zuiderwaterlinie. © archieffoto Johan Wouter

De stelling Breda-Geertruidenberg krijgt 270.000 euro. Daarvan gaat 145 mille naar de Route Imperial (verbinding Fort Lunet met Geertruidenberg en Raamsdonksveer) en de Timmersteekade aan de Donge-oevers in de Geertruidenbergse haven, waar historische schepen moeten gaan aanleggen.

 

 

 

Een impressie van de kasteelmuur in Geertruidenberg. © gemeente Geertruidenberg

Kasteel bij Wilhelminaplein
Om de muren van het voormalige 14e-eeuwse kasteel bij het Wilhelminaplein in Geertruidenberg zichtbaar te maken, lapt de provincie 65.000 euro, voor de redoutes (verschansingen) in de Lage Vugtpolder bij Breda 60.000 euro.

 

 

Trots op samenwerking
De stellingen Heusden-Den Bosch en Grave-Ravenstein krijgen respectievelijk bijna 765.000 en bijna 500.000 euro. Gedeputeerde Henri Swinkels van Leefbaarheid en Cultuur is trots op de samenwerking tussen de partners rond de Zuiderwaterlinie. ,,Fantastisch dat we met deze gezamenlijke investering de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het behoud van dit machtige Brabantse erfgoed over de hele linie nog verder versterken.”

Bron: BN De Stem – Peter de Brie 24-04-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.