Richard Branson: ‘Kom uit je comfortzone’

Vier makkelijke tips om uit je comfortzone te stappen.

Foto: AFP

In je comfort zone blijven en doen waar je goed in bent, is altijd verleidelijk. Op deze manier zul je immers niet snel teleurgesteld worden. Toch is het volgens topondernemer Richard Branson cruciaal om ook eens te ontsnappen aan wat veilig voelt. Hij beschouwt zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe ervaringen als een van zijn succesgeheimen.

”Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat er nog nooit iets goeds is voortgekomen uit mijn comfort zone,” zo schrijft Branson op zijn blog. ”Juist op de momenten waarop je je uitgedaagd voelt en jezelf afvraagt of je niet beter op kunt geven – juist dan moet je doorzetten en je twijfel overwinnen. Ik beloof je, dan gaan er bijzondere dingen gebeuren.

Als het leven een sleur wordt; probeer iets nieuws. Dit is het perfecte moment om te beginnen. Een nieuw jaar, een schone lei: een goede kans om wat veranderingen door te voeren.”

”Mocht je wat inspiratie nodig hebben, mijn nieuwe autobiografie, Finding My Virginity, draait helemaal om het doorbreken van de sleur en het proberen van nieuwe dingen. Het boek begint waar Losing My Virginity eindigt en vertelt het verhaal van mijn leven en bedrijf in de afgelopen 20 jaar. Het laat zien hoe ik naar een woonboot en later een tropisch eiland verhuisde en hoe Virgin veranderde van een Engels bedrijf in een wereldwijd bekend merk. Mijn droom om mensen naar de ruimte te vliegen werd realiteit en mijn focus verschoof van grote concurrenten verslaan naar het innoveren van de zakenwereld. In die periode ervoer ik geluk, verdriet en kreeg ik zakelijke pieken en dalen te verduren. Ik brak records, maar had ook twijfels en beleefde mijn grootste crisis. Alles wat mij de afgelopen twee decennia is overkomen bevond zich buiten mijn comfort zone en dat was een geweldig avontuur.”

Dit zijn Bransons tips:

  1. ”Wees niet bang om met nieuwe mensen te praten, of een nieuwe vaardigheid te leren. Als je de moeite neemt om vreemden aan te spreken, belonen mensen je vaak met vriendelijkheid. Hoe vaker je het probeert en hoe meer vreemden je ontmoet, hoe gemakkelijker het zal gaan.
  2. Als je niet weet wat je wilt uitproberen, begin met iets kleins. Er zijn zoveel opties om iets nieuws te leren. Koop een kookboek en probeer een nieuw recept, of lees een boek in een genre dat je normaal nooit zou lezen. Probeer vrijwilligerswerk – zelfs in een paar uur per week kun je iemand echt helpen en ondertussen leer je misschien nog iets nieuws. Probeer een nieuwe sport of wandel eens in een nieuwe omgeving. Neem weer contact op met iemand die je uit het oog verloor.
  3. Houd een dagboek bij. Ik geloof enorm in het noteren van zaken. Als je iets nieuws geprobeerd heb, schrijf erover. Wat waardeerde je aan de ervaring en wat niet? Bracht het je op nieuwe ideeën? Maak lijsten van dingen die je wilt proberen en vink ze af zodra je ze gedaan hebt.
  4. Zet door. Geef niet meteen op als iets niet lukt, het is zeldzaam dat mensen meteen goed zijn in iets wat ze voor het eerst proberen. Toen ik probeerde te surfen, viel ik vaker dan ik tellen kon. Het kost een hoop energie om steeds van de plank te vallen en uit de hoge golven te zwemmen, opnieuw en opnieuw. Maar uiteindelijk sta je weer op, en het gevoel van voldoening als het lukt maakt alle klunzigheid tijdens het leerproces meer dan de moeite waard.”

Bron: De Ondernemer – Richard Branson/Redactie De Ondernemer : 06 januari 2019

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.