Restaurant ‘t Weeshuys kookt met liefde

Surprises en belevingen, dit is waar eigenaar en chefkok Adri Branderhorst en zijn team bekend om staan.

Sommelier Ton Smits bediend een stelletje dat geniet van de Valentijnsbeleving bij restaurant ‘t Weeshuys in Geertruidenberg. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Net als om hun valentijnsbeleving en hoeveelheden servies.

Al jaren probeer ik voor Valentijnsdag een reservering te maken in restaurant ’t Weeshuys op de Markt in Geertruidenberg. Ik heb veel gehoord over hun valentijnsbeleving. Een avond met 14 smaakmomenten. Helaas heb ik er inmiddels drie keer naast gegrepen. De hele week rond deze datum zitten ze ieder jaar bomvol.

Persoonlijk tintje
De week voor de dag van de liefde kijk ik naar het authentieke pand op de Markt. Het ziet er schitterend uit. Bij binnenkomst valt het hoge plafond met grote kroonluchter op. Stiekem ben ik opgelucht dat ik er niet onder hoef te gaan zitten. Je weet maar nooit.

Mijn tafelgenote zit er al. Ze heeft even moeten wachten. Geen probleem laat ze me weten, want de ontvangst was hartelijk. Ze is herkend door de bediening. ‘Gezellig, u was hier met kerst ook’. Dit geeft het een persoonlijk tintje.

Zwarte bonenpuree
Sommelier Tom Smits schenkt op onze vraag een witte port en een frisse rosé in. Daarbij op tafel: warm bruin brood, olijfolie,roomboter en zoutkristallen. Een leuk begin. Dan worden de amuses geserveerd. Minibitterballen, bloemkoolmousse en cassavecrackers met zwarte bonenpuree. Dit laatste ziet er door de kleur intens uit, maar smaakt heerlijk. Mijn tafelgenote wil bijna vragen of ze iets mee naar huis kan nemen. De tafel is inmiddels bezaaid met kleine bordjes en schaaltjes. Rommelig? Ik vind het wel gezellig.

Helaas kunnen we geen voorproefje krijgen van het valentijnsmenu. We besluiten voor een driegangenverrassingsmenu te gaan met bijpassend wijnarrangement. Eigenlijk lusten we alles, dus kom maar op.

Zeebaars met tartaar van Hollandse garnaaltjes. © BN DeStem

Cress

Het voorgerecht is meteen een voltreffer. Zeebaars met tartaar van Hollandse garnaaltjes, couscous en vinaigrette met Balinese kruiden. Daarbij krijgen we een frisse wijn ingeschonken uit Frankrijk: een Picpoul de Pinet. Over de bereiding en smaken niks dan goeds. Zichtbaar zit er veel liefde en aandacht in de opmaak van het gerecht. De groene blaadjes met rode nerven geven kleur. Ook de licht zure smaak van deze blaadjes cress past goed bij de zeebaars.

De rekening
(2 personen)
1x Spa blauw fles ……….€5,45
1x Spa blauw glas ………€3,00
2x Cappuccino …………..€8,00
1x Witte port ……………..€3,95
1x Rosé glas ………………..€5,00
2x 3 gangenmenu…….€95,00
2x wijnarrangement. €45,00 +
Totaal ………………………€165,40

Spruitjes

Onze volgende gang is kalfsentrecote met rode kool, spruiten en gnocchi. De Turkse kruiden geven het gerecht een oosters tintje. Het wringt een beetje met de Hollandse groenten. Dit kan een smaakkwestie zijn. Het vlees en de groenten zijn prima bereid.

Kalfsentrecote met rode kool, spruitjes en gnocchi. © BN DeStem

Aan de overkant twijfelt mijn tafelgenote met het eten van haar spruitjes. Sinds een traumatische ervaring in haar jeugd heeft ze deze nooit meer gegeten. Ze smaken goed. Complimenten voor de kok die dit voor elkaar heeft gekregen. Een prima gerecht, maar we missen voor ons gevoel net iets meer. Het oogt als klein. Misschien is het de keuze tussen 3, 4, 5 en 6 gangenmenu, filosoferen we. Wie drie gangen neemt komt wellicht net tekort. De rode wijn, een Rosso Piceno superiore uit Italië, is smaakvol.

Brad Pitt en Angelina Jolie
Het nagerecht bestaat uit de smaken abrikoos, witte chocolade, sinaasappel en amandel. Daarbij wordt een Chateau de Calce geschonken. Een lekker zoetje dat mooi aansluit bij het dessert. Voor mij een kaasselectie van vijf soorten, inclusief krentenmik, gesuikerde walnoten, appelstroop en druiven. Alles wordt op aparte bordjes geserveerd. Zeer diverse kaassoorten. Echt een snoepmomentje. De sommelier kijkt even vreemd op als ik vraag om een rode wijn erbij. Dit heb ik toch liever dan een zoet drankje.

Niet veel later komt hij terug met een Chateau Perrin Luberon. Deze wijn is een product van de wijngaard van niemand minder dan Brad Pitt en Angelina Jolie. Uiteraard maken ze de wijnen niet zelf. Toch een leuk detail. En een lekkere wijn trouwens. Wat bij betreft past deze prima bij de kaas.

Onze sommelier vertelt ons dat hij graag de wijngaarden bezoekt van de wijnen die hij schenkt. Tot zijn spijt is hij nog niet bij de familie Perrin geweest. We sluiten onze avond af met een cappuccino. Deze wordt vergezeld met een bordje met kleine zoetigheden. Hier zouden we er nog wel meer van lusten.

Make-over
Souschef Hugo van der Loo laat weten dat het restaurant deze zomer een make-over krijgt. De keuken wordt verbouwd, maar ook het restaurant krijgt andere kleuren en nieuw meubilair. Bij het weggaan worden we hoffelijk in onze jas geholpen. De rekening ervaar ik als vrij pittig. De amuses, het voorgerecht en het nagerecht plus zeker het wijnarrangement rechtvaardigen zo’n rekening. Het hoofdgerecht was ietwat weinig. Al met al een fantastische avond gehad.

Bij vertrek mag ik alvast het valentijnsmenu inzien. En daarover kan ik zeggen: ik plaats alvast een reservering voor volgend jaar.

Beoordeling

Voorgerecht…………………….9,0
Hoofdgerecht ………………..8,0
Nagerecht ……………………….9,0
Bediening…………………………9,0
Ambiance…………………………8,5
Prijs/kwaliteit………………….8,0

Score: 8.6

Bron: BN De Stem – Cobine van der Louw 13-02-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.