Rattenvanger van Raamsdonksveer

Het ideale lokaas voor ratten? ,,Een kaasje met pindakaas, zonnebloempitten en soms vogelzaad. We maken er een taartje van”, zegt Wim Schellekens.

Wim Schellekens. Hij kan wel de rattenvanger van Raamsdonksveer genoemd worden. © Still uit video BN DeStem

We hebben er slakkenkorrels omheen gestrooid, want anders pakken de slakken de kaas weg. Met slecht weer leggen we alleen een kaasje weg, anders wordt het een bende.”

Schellekens kan wel de rattenvanger van Raamsdonksveer worden genoemd, want zijn klem heeft in vier maanden tijd achttien ratten gevangen. Na de vangst gaan de beesten direct de groene of grijze kliko in. Hij kan er nog een beetje mee lachen, maar is de overlast wel beu. ,,Ze zitten in heel de wijk, maar hebben op deze plek hun loop gevonden.”

De populairste rattenlocatie is de tuin van zijn buurvrouw Janny Dommisse, aan de Berliozstraat. Het hoekje van haar achtertuin is helemaal ingericht als rattenval. Boven de klem hebben ze houten plankjes weggezet om te voorkomen dat vogels per ongeluk op de kaas afkomen.

,,Ik vind het vies, die ratten”, vertelt Dommisse (80). ,,Het zijn bovendien ziekteverwekkers. Ik had nog nooit ratten gezien. Totdat ik merkte dat er aan de vuilniszakken was geknaagd. Later zag mijn dochter er een door de tuin lopen.” Schellekens weet niet waar de ratten vandaan komen. ,,Geen idee, was dat maar waar.”

Dommisse en Schellekens vinden dat er wat moet gebeuren. ,,Als het nu een of twee ratten waren, maar achttien..!” Ze vinden dat de gemeente Geertruidenberg de rattenoverlast met gif moet aanpakken. ,,Dit kun je in je uppie niet bestrijden. Dit is dweilen met de kraan open. Het moet op een hoger niveau aangepakt worden.”

Gif
Gesprekken met de gemeente hebben tot nog toe niet tot een oplossing geleid. ,,Het probleem wordt bij de mensen weggelegd.” Het laten komen van de ongediertebestrijding kost veel geld. ,,Wij dachten dat te doen door per huis een paar tientjes op te halen, maar per tuin kost dat 150 euro. Je kunt wel in één tuin gif spuiten, maar dan verleg je het probleem.” Schellekens en Dommisse hopen dat ook andere buurtbewoners worden wakkergeschud. ,,We moet het met z’n allen doen.”

Plaag
De bewoners hebben al contact gelegd met de lokale politiek. De partij Morgen! heeft de kwestie aangekaart bij het college van B en W. De coalitiepartij spreekt van ‘een plaag‘. ,,We hebben zelf ooit de ongediertebestrijding geschrapt, als het aan ons ligt komt dit terug”, zegt Minie van de Weerd (Morgen!).

,,Als deze mensen er last van hebben, dan moeten we daar iets mee. Bovendien gaat het niet om heel veel geld. Zo’n potje voor ongediertebestrijding kost enkele duizenden euro’s. Dan houd je nog over.” Morgen! legt ook de link met de afvalscheiding in de gemeente Geertruidenberg: plastic en drankenkartons gaan in groene zakken, die aan lantaarnpalen op straat worden geknoopt. Bij de Boerenbond, niet ver van de overlastlocatie, zouden soms tientallen zakken hangen. ,,Volgens omwonenden ook een van de oorzaken van de overlast.”

,,De meldingen over deze buurt zijn bij ons bekend”, zo laat wethouder Kevin van Oort (Morgen!) weten. ,,We gaan op locatie in gesprek om de situatie te kunnen beoordelen en zullen daarna afwegen of en wat we als gemeente hierin kunnen betekenen.”

Bron: BN De Stem – Sjoerd Marcelissen 21 okt. 2019

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

Ondernemersfonds, wat is dat?

Binnen onze gemeente is vorig jaar het initiatief genomen om te onderzoeken of een ondernemersfonds interessant en haalbaar kan zijn voor de ondernemers in onze

VOG Eindejaarsborrel 2024

Op donderdag 12 december 2024 kwamen de leden van de VOG samen voor de jaarlijkse eindejaarsborrel. Het vond plaats in de bijzondere setting van Fort