Raamsdonksveer: Een dorp waar muziek in zit

Is Raamsdonksveer het Volendam van het Zuiden? Niet als het gaat om de Palingsound. Maar er komen wel heel veel zangers en muzikanten vandaan. 

Van volkszangers, de Gebroeders Ko en WC Experience tot de River Zydeco Band en ‘losse’ gasten die in de band van Trijntje of Anouk spelen.

GangBand
Een grote gelegenheidsband, de Gangband, met het breedst mogelijke repertoire betreedt zaterdagavond 28 december het cafépodium van De Witte Leeuw. Het is een samenraapsel van Veers en Raamsdonks talent. Van De Fik Erin, Chouffelèèrs en het vorig jaar gestopte Canvas en met gastartiesten als DJ Dingeman.

Gebroeders Ko
Muziek maken. Het zit in de Veerse genen, zou je zeggen. Op zoek naar het DNA belanden we in de Swampstudio in Raamsdonk van Jo van Strien, captain en accordeonist van the River Zydeco Band. Ton Bouwens , saxofonist, zit er ook. Hij werkt in de studio met drie jonge DJ’s/producers, onder wie Bram Koopmans, die als gevestigde producer en DJ Nicklebass binnenkort in de Melkweg optreedt. Bram is de zoon van Gerard, een van de Gebroeders Ko.

Muziek bij de bakker
Saxofonist Bouwens speelde in bands in de hele regio, ’van fusion tot jazzrock’. Zijn vader was Lomé Bouwens, bakker en muzikale duizendpoot. De bakkerij was een walhalla voor artiesten-in-de-dop als Tons neef Michel van Schie, landelijk bekend basgitarist. ,,We moesten elke dag een half uur muziek maken”, vertelt Ton. Neef Michel herinnert zich dat ‘er overal instrumenten stonden. Van een piano tot een drumstel’, zei hij ooit. ,,Ik had ineens een gitaar in m’n handen”.

Ilse de Lange
De bescheiden basgitarist speelt met Trijntje, Ilse de Lange en in de bands van The Voice of Holland en Amstel Live. Als jochie kreeg Michel les van Wil de Wijs, basgitarist bij de River Zydeco Band. Wiens zoon Willem de Wijs weer een bekende dj is.

Within Temptation
Samen met nestor Jo van Strien noemt Bouwens een rijtje namen op van Veerse artiesten. De lijst is onvolledig, zeggen ze er meteen bij. Zoals Rob van Daal, Leen Zijlmans, Bertus Staigerpaip, de SB Band, drummer Stephen van Haestregt (zat bij Within Temptation), Morice Corstanje (o.m. gipsyband Basily Boys) en de band van Jens Huigen, De Fik Erin.

Schippersdorp
Zeventiger Van Strien speelde als 14-jarige al accordeon op feesten: ,,Dit was een schippersdorp. Als muzikant zat je nooit zonder werk. In de cafés was live muziek. Zondagmiddag dansen. De ene week café Boelaars, de andere week in bar Limaja”.

Muzikanten helpen elkaar
Raamsdonksveer was het uitgaanscentrum van de regio. In de hoogtijdagen waren er wel 21 kroegen, zegt van Strien. ,,Op de Keizersdijk liep op zaterdagavond zomaar duizend man.” Jens Huigen, die toert met coverband The Dutch Eagles, over het nu: ,,Ik denk dat een aantal generaties voor ons een boel mensen van mijn leeftijd hebben geïnspireerd en geholpen met het maken van muziek. Ervaren bands helpen beginnende bands aan optredens, bij het schrijven van liedjes en kiezen van repertoire. Je hoeft maar aan te kloppen en je krijgt hulp.”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 27-12-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten