Te land, ter zee en in Raamsdonk: met een bomvolle harmonicabus naar de televisieopnames.
In het onlangs verschenen boek ‘Te land, ter zee en in de lucht’ is een heel hoofdstuk gewijd aan de Rauwdauwers en de Taptrappers uit Raamsdonk. ,,Drie keer wonnen we de originaliteitsprijs.”
De historie van veertig jaar Te land, ter zee en in de lucht – Nederlands langstlopende televisieprogramma ooit , gestart in 1971 – is door de inspanningen van auteur Evert de Graaf tussen twee kaften terechtgekomen.
Een hoofdstuk gewijd aan de carnavalsverenigingen De Taptrappers en De Rauwdauwers uit Raamsdonk mocht niet ontbreken. Immers, tussen 2002 en 2005 wonnen zij maar liefst drie keer de originaliteitsprijs in het programma. Dat de clubs elkaar destijds vonden, mag een klein wonder heten. ,,Tijdens carnaval waren we elkaars grootste concurrenten”, zegt Bas van Oort (35) van De Taptrappers. ,,Een sportieve strijd, op het scherp van de snede.‘’
Als in april alles achter de rug was zaten de bouwers met de handen over elkaar. ,,Dat vonden we maar niks”, zegt Thomas van der Pluijm (38) van De Rauwdauwers. ,,We kenden elkaar goed. Van de voetbal, de KPJ, de Dollemansdagen. Dus hebben we besloten om aan Te land, ter zee en in de lucht mee te doen.”
Voorschriften
Beide carnavalsverenigingen hadden verstand van bouwen. Van der Pluijm: ,,Binnen de kortste keren hadden we wat in elkaar geflanst voor het onderdeel ‘Met je as over de plas’. Moest je met twee wielen over een smalle plank de overkant zien te halen, twee andere wielen hingen loos in de lucht. Nee, het is ons nooit gelukt.”
Wel werden de jonge mannen uit Raamsdonk zeer gewaardeerd door de TROS, die het televisieprogramma uitzond. Van Oort: ,,Ze vonden dat we geweldig mooie bouwwerken maakten. Alleen het eerste jaar pakten we niet de originaliteitsprijs. Toen hadden we ons keurig netjes gehouden aan de voorschriften, zoals het gewicht. Daar ging de jury nogal vrij mee om, dus de jaren daarna hebben we flink uitgepakt.”
Meedoen aan Ter land, ter zee en in de lucht: Raamsdonk vond het geweldig. Van Oort: ,,Er ging altijd een harmonicabus mee, barstensvol met supporters. Een stuk of zestig.”
Rijbewijs
Van der Pluijm: ,,Zelf gingen we daags van tevoren al op pad: voordat je mocht starten moest het karretje worden gekeurd. Ons vehikel in een grote aanhangwagen, een van de vaders had daar een rijbewijs voor. Tentjes mee, matrassen. Gingen we ergens op de bonnefooi kamperen. Hartstikke leuk.”
Na vier jaar was het voorbij. Van Oort: ,,Wij gingen steeds vroeger bouwen voor de carnaval. Echt vrij had je niet meer. Dat was niet lekker, vandaar.” Van der Pluijm: ,,Hoe dan ook waren het vier geweldige jaren.”
Bron: BN De Stem – Kees Klijn 06-08-19