Raad Geertruidenberg gaat vanavond niet door:

‘Kom eerst met concrete bezuinigingsvoorstellen’

GEERTRUIDENBERG Bij zwembad de Schans in Geertruidenberg zijn alvast protestspandoeken opgehangen © Pix4Profs / Jan Stads

De extra raadsvergadering van Geertruidenberg gaat vanavond niet door. Ook die van 27 augustus over mogelijke bezuinigingsvoorstellen is gecanceld. De reden: de raad neemt geen genoegen met het lijstje ‘verkenningen’ van het college. Zij wil concrete voorstellen zien om het gat van 1,5 miljoen euro in de begroting te dichten.

In een brief aan de raad schrijft raadsgriffier Karen Millenaar dat raad en college verschillen van mening over wat er nu op tafel zou liggen. Volgens de raad is op 4 juli afgesproken dat het college met concrete voorstellen zou komen.

Er ligt nu niet voldoende”, aldus griffier Millenaar over het standpunt van de raad. ,,Het gaat om een verschil van interpretatie. De raadsleden hadden verwachtingen over wat er de 20e zou worden aangeboden.”

Vorige week meldde het college dat het op 20 augustus een open gesprek wilde met de raad over de mogelijkheden die er zijn om te bezuinigingen. Het lijstje met ‘verkenningen’ dat al aan de raad was gestuurd, werd echter niet aan de pers overhandigd. Dit terwijl het om een openbare raadsvergadering ging.

,,Het kan mogelijk teveel onrust veroorzaken”, verklaarden wethouder Adrian de Jongh en burgemeester Jan Luteijn de geheimhouding. Op het lijstje dat BN DeStem inmiddels in bezit heeft, staan mogelijkheden als het sluiten van de zwembaden, het herinvoeren van hondenbelasting, tot het verkopen van De Schattelijn en het korten op bijzondere bijstand. Het college maakt echter zelf geen keuze.

En dat steekt de leden van de gemeenteraad. ,,In het overleg op 4 juli hebben alle fracties al globaal aangegeven waarop wel of niet bezuinigd kan worden”, zegt Mirjam de Groot van coalitiepartij Morgen! ,,Wij opperden dat we wellicht panden kunnen afstoten; niet op mensen maar op stenen bezuinigen. We gingen met vakantie in de veronderstelling dat we een voorstel tegemoet konden zien. Waarbij we met moties of amendementen bij konden sturen.”

Maar met wat er nu ligt moet ‘die hele exercitie’ overgedaan worden , meent De Groot. ,,Het college moet zijn zijn verantwoordelijkheid nemen! Zij zitten daar toch om fulltime te besturen.”

Wethouder De Jongh zegt het ‘jammer’ te vinden dat raad en college elkaar niet goed begrepen hebben. ,,Wij wilden met de raad bekijken wat voor hen nog bespreekbaar was. Ik ga nu aan de slag en kom met een voorstel voor een sluitende begroting”.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 20-08-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Belangrijke Update voor de VOG Inloopborrel op 28 september 2023

Voor onze aankomende inloopborrel op donderdag 28 september 2023 verruilen we onze gebruikelijke locatie voor iets anders. Dit keer zullen we jullie verwelkomen bij de Witte Leeuw, gelegen aan Prins Hendrikstraat 6 in Raamsdonksveer. Van 17.00 tot 19:30 zitten wij in de Skihut. Natuurlijk kan er hierna op eigen gelegenheid door worden geborreld.