Provincie gaat uitkopen in strijd tegen stikstof

Boeren, tuinders en ondernemers met een bedrijf bij een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied, kunnen een ambtenaar aan de deur verwachten.

© ROBIN UTRECHT

Boeren, tuinders en ondernemers met een bedrijf bij een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied zoals de Brabantse Wal of het Ulvenhoutse Bos, kunnen binnenkort een ambtenaar van de provincie Brabant aan de deur verwachten.

Deze functionaris komt praten over de vraag hoe ze de stikstofuitstoot kunnen verminderen of dat ze het willen verkopen. In het laatste geval komt er een stikstof-vriendelijk alternatief op de plek van zo’n uitgekocht bedrijf.

Het is een van de maatregelen waarmee de Brabantse gedeputeerde Rik Grashoff (Natuur, Water en Milieu, GroenLinks) aan de slag gaat. Zo wil hij de stikstofproblemen te lijf gaan die zijn ontstaan nadat de Raad van State een dikke streep heeft gezet door duizenden projecten, omdat ze niet voldeden aan de milieuregels. Om die projecten weer op de rails te krijgen, ondanks de stikstof die ze veroorzaken, is het nodig om ergens anders ‘ruimte’ te zoeken. ,,Als we een veehouder in het Markdal uitkopen, dan maken we ruimte voor woningbouw in Breda’’, legt de provinciebestuurder uit.

Natura 2000-gebieden in Brabant. Donkergroen de gebieden die als stikstofgevoelig te boek staan. © Provincie Brabant

Op dit moment tuigt Grashoff met behulp van 1 miljoen euro een afdeling van acht tot tien ambtenaren op die gaan onderzoeken welke bedrijven in beeld komen voor een aanpassings- of uitkoopregeling. Hij draait niet in zijn eentje op voor de kosten. De gedeputeerde rekent ook op het Rijk. Met de natte duim schat hij dat Den Haag voor heel Nederland 1 miljard euro opzij zet. Verder verwacht hij ook dat het bedrijfsleven gaat bijdragen aan de veranderingen die gaan plaatsvinden in de buurt van de Natura 2000-gebieden.

Brabant telt 21 Natura 2000-gebieden, waarvan er veertien door stikstof worden aangetast. Daar gaat de provincie nu aan de slag. Het is volgens de gedeputeerde niet de bedoeling dat alle grond die vrijkomt in natuur verandert. ,,Een deel zal dat zeker worden, maar het is niet de bedoeling om een leeg gebied te creëren. Er kan ook ruimte zijn voor woningbouw, een kinderdagverblijf, ouderenwoningen, een bed&breakfast. Als het maar stikstofneutraal is.’’

‘Heel creatief’
Op dit moment liggen er ongeveer vierhonderd vergunningen op het provinciehuis te wachten op goedkeuring. Nu krijgen ze die nog niet, omdat ze mogelijk niet voldoen aan de stikstofeisen. Grashoff heeft besloten dat alleen die vergunningen worden verleend, die ‘nul komma nul’ stikstofuitstoot met zich meebrengen. De andere plannen moeten worden herzien. Hoe? De provinciebestuurder vindt dat ondernemers ‘heel creatief’ moeten zijn. Hij geeft een voorbeeld: ,,Wanneer een bouwer die nu nog gebruik maakt van dieselgeneratoren overstapt op elektrische apparatuur, dan heb je wat dat betreft alvast geen probleem.’’

Veestapel aan de beurt
Ook de veestapel komt aan de beurt. Wie nu een vergunning heeft voor honderd koeien en er maar zestig heeft staan, mag daarmee doorgaan. Er mag zelfs worden uitgebreid naar zeventig. Maar bij een nieuwe vergunning worden die zeventig koeien het maximum. Overigens verwacht Grashoff dat op termijn de veestapel kleiner wordt, omdat er uiteindelijk boeren worden uitgekocht.

In principe blijft er overigens ruimte voor plannen die tot meer stikstofuitstoot leiden. Maar daar wordt pas een vergunning voor gegeven als op een andere plaats stikstof verdwijnt. Grashoff: ,,Dat zou kunnen betekenen dat je als veehouder je buurman die ook zo’n bedrijf heeft, uitkoopt.’’ Wat betreft de uitkoop van agrariërs en ondernemers in de directe omgeving van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden zegt Grashoff dat hij ‘een net bod’ zal doen: ,,Er komen geen onteigeningen.’’

Vroeg of laat klopt Brabant weer aan
En dan is er nog de vraag: wat gebeurt er met grondeigenaren die helemaal geen zin hebben in het ‘omvormen’ of verkopen van hun bezit. Die worden tot niets verplicht. Hun huidige vergunning blijft in stand. Totdat het moment komt dat er vanwege bijvoorbeeld een uitbreiding een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd. Dan worden alle nieuwe stikstofregels in de volle breedte in stelling gebracht. Dus vroeg of laat klopt de provincie Brabant toch een keer aan.

In theorie kan het uitkopen van een boer in de Peel ruimte bieden voor de bouw van woningen in Ossendrecht. Maar Grashoff verwacht dat de oplossingen voor het stikstofprobleem uiteindelijk dichter bij elkaar zullen plaatsvinden.

Bron: BN De Stem – Nico Schapendonk 09-10-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Schrijf je in voor de VOG Premium Lunch!

Op vrijdag 6 oktober vanaf 11:00 uur staat de VOG Premium Lunch op het programma. Deze educatieve lunch voor onze Premium leden zal plaatsvinden in ’t Weeshuys, waar we een interessant onderwerp op het programma hebben staan: GenZ talks vanuit The New Crew.

Gezellige en geslaagde derde editie van de VOG Golfdag!

Op een zonovergoten dag, donderdag 14 september, vond de derde editie van de VOG Golfdag plaats op Golfclub Landgoed Bergvliet in Den Hout. Het was een schitterende dag waarin enthousiast werd gegolfd, maar er was ook voldoende gelegenheid om onder het genot van lekker eten en drinken met elkaar bij te praten.