Twee verschillende manieren van ondernemen. Zonder goed of fout, beter of slechter. Twee manieren waarbij je als ondernemer voor kiest omdat dit bij jouw als persoon past of bij je bedrijf past.
Wanneer je niet weet op welke manier je onderneemt op dit moment of wilt gaan ondernemen, of dat je misschien de manier van ondernemen wilt aanpassen, is het goed jezelf deze vragen te stellen.
- Op welke manier onderneem je nu?
- Past dit bij jou en je bedrijf?
- Past dit niet en wil je de wijze van bedrijfsvoering aanpassen?
- Je neemt de stap om te gaan ondernemen en wilt graag uitzoeken welke manier bij jou en je bedrijf past
Om hiermee aan de slag te gaan is het belangrijk inzichtelijk te hebben wat de twee verschillende manieren van ondernemen betekenen en wat het verschil is tussen beide.
Proactief ondernemen
Bij proactief ondernemen initieer je zelf, loop je voorop en vooruit op de zaken. Je staat open voor het nemen van risico’s en je vindt het prima om onbekende situaties aan te gaan.
Reactief ondernemen
Bij reactief ondernemen wacht je wat meer af en neem je beslissingen op basis van de ontwikkelingen en successen van ondernemers die je reeds zijn voorgegaan. Je bent wat voorzichtiger en je zult je niet snel op onbekend terrein wagen of grote risico’s nemen.
Hoewel, zoals eerder benoemd, beide manieren van ondernemen goed zijn, kun je wanneer je proactief bent wel sneller je doelen behalen. Naast sneller, geldt dit ook voor het financiële aspect, je winst is vaak hoger. Echter, hiervoor geldt net zo goed: de risico’s kunnen ook hoger zijn, waardoor het ook kan voorkomen dat het misgaat. Afhankelijk dus van wat je doet en in welk vakgebied je zit, bepaalt soms ook op welke manier je onderneemt.
Onderneem je nu reactief, maar zou je graag proactief willen ondernemen? Ga dan met het volgende aan de slag:
- Daar waar je niet de gewenste resultaten bereikt, kun je bedenken of je hier op een andere (meer proactieve) manier kunt oppakken.
- Hoe effectief reageer je in deze situatie(s)? Hoe zou je dit kunnen aanpassen in het vervolg?
- Probeer de volgende keer anders te reageren dan normaal en kijk wat dit voor dit bepaalde project doet.
- Onderzoek wat de uitkomst hiervan is. Is de uitkomst positief, neem dan de rest ook onder de loep en zie waar je nog meer aanpassingen kunt doen.
Besef je dat je als proactief ondernemer zelf het voortouw neemt. Blijf op de hoogte, ook van wat collega-ondernemers doen en wees er op voorbereid dat het niet altijd goed gaat. Dit zijn ook de risico’s van het vak.
Onderneem je al zoals je zou willen ondernemen? Of laat je je op dit moment teveel leiden en is het tijd om hiermee aan de slag te gaan?
Heb je ook kennis die je wilt delen in een artikel? Of wil je in gesprek over ondernemerslessen? Laat het ons weten! Wij bieden je graag een podium. Dit kan via Academy@vog.nl
Coördinator VOG Academie – Sabine van der Hulst