Pizzeria in synagoge is ‘niet koosjer’

De vestiging van een pizzeria in de voormalige synagoge van Geertruidenberg is ‘respectloos’vindt inwoner Johan van Uffelen.

Geertruidenberg – Johan van Uffelen, voorzitter van de Stichting Stolpersteine, vindt het ‘respectloos’ dat in de synagoge een pizzeria wordt gevestigd. © Pix4Profs/René Schotanus

Op persoonlijke titel en als voorzitter van de Stichting Stolpersteine Geertruidenberg vecht hij de nieuwe bestemming aan. ,,Een pizzeria in een voormalig Joods gebedshuis getuigt niet van goede smaak.”

,,Het is een gevoelskwestie”, geeft journalist Van Uffelen meteen aan. ,,Ik besef dat ik juridisch niet sterk sta”.

Zijn bezwaarschrift is gericht aan het gemeentebestuur, niet aan de twee jonge ondernemers die in de synagoge schuin tegenover zijn woonhuis op de Markt een pizzeria willen beginnen. Nee, Van Uffelen doet een beroep op het moreel en ethisch besef van de bestuurders.

Als voorzitter van de Stichting Stolpersteine legde hij in 2014 in Geertruidenberg tien Stolpersteine ter nagedachtenis aan de Joodse plaatsgenoten die na de oorlog niet zijn teruggekeerd. Voorzichtig kiest hij zijn woorden: ,,Dit is geen gewone leeggelopen kerk. Deze kerk staat leeg omdat de bezoekers zijn vermoord. Cynisch genoeg hadden de bezoekers van deze synagoge nooit een keuze”.

En dan is er nog een tweede verschil. Van Uffelen is ook actief voor de monumentale Lambertuskerk in Raamsdonk, waar evenementen worden gehouden. ,,Die kerk heeft een stichtingsbestuur dat toeziet op respectvol gebruik van het gebouw. Maar de toenmalige gebruikers van deze synagoge is op gruwelijke wijze hun stem ontnomen”.

Koffiehuis
Rijst de vraag wat er op tegen is om er een pizzeria te vestigen? Voorheen zat er een reisbureau; de laatste gebruiker was Bootje Gezond. Van Uffelen: ,,Als het nou een koffiehuis was, of een boekhandeltje…maar, ik zeg dit heel besmuikt: bij een pizzeria zie ik pizza’s in een oven schuiven. Het is gewoon niet koosjer. ”

Zelf heeft Van Uffelen geen Joodse wortels. ,,Als kind is mij wel met de paplepel ingegoten wat er gebeurd is in de oorlog. Dacht je nu heus dat dit in Amsterdam kan gebeuren? Een café in een synagoge?!”

Ook de aankondiging van de wijziging van bestemming verliep niet vlekkeloos, meent Van Uffelen. ,, Nergens las je dat het om de synagoge ging.” Wethouder Kevin van Oort beloofde hem daarin beterschap. Verder is de wijziging conform de landelijke regels, zal Van Oort bij de bewarencommissie verdedigen. ,,Wij willen levendigheid op de Markt, dit past in ons beleid. Er wordt respectvol met het pandje omgegaan. Er komen geen reclame-uitingen; ook aan de binnenkant blijft alles intact.”

Mercato
,,Ik begrijp eigenlijk niet zo goed wat er mis is”, reageert Mickel-Guy Marquart die samen met zijn broer Wouter in januari het Italiaans restaurantje Mercato opent. ,,We hebben een oven ja…goh, eerlijk gezegd kwam zoiets helemaal niet bij me op. Maar we knappen het pandje op. De binnenkant blijft hetzelfde. We verplaatsen alleen een trap maar die is niet origineel. Straks is het pandje vaker open en toegankelijk voor iedereen. Vorige week hielden ze hier nog een rondleiding, een groepje Joodse bezoekers. Die vonden het prachtig. ‘We komen in januari bij jullie eten’, zeiden ze”.

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 29-11-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.