Pizza & pasta in oude synagoge

Zondag gaat hun pizza & pasta bar Mercato open, gevestigd in de oude synagoge van Geertruidenberg.

Broers Wouter en Mickel-Guy Marquart openen een pizzeria in de voormalige synagoge aan de Elfhuizen in Geertruidenberg. © Pix4Profs / Johan Wouters

Terwijl de loodgieter binnenloopt, een vriend een lamp repareert en het meisje van het krijtbord naar de krijtjes zoekt, ogen de broers Marquart totaal ontspannen. Zondag gaat hun pizza & pasta bar Mercato open, gevestigd in de oude synagoge van Geertruidenberg.

,,Wij hebben het gevoel dat het wel goed gaat komen”, zegt Mickel-Guy (33) terwijl hij naar zijn jongere broer Wouter (27) lacht, ,,bij ons knalt het eigenlijk nooit”. De twee werken al zo’n tien jaar in de horeca en de pizzabakkerij. Wouter eerst op de Markt in Geertruidenberg, later samen met zijn broer in de keuken van het Heerehuys in Raamsdonksveer.

Zij zijn niet zo gauw van hun stuk te brengen. Al was er nog een fikse hobbel te nemen toen er bezwaren kwamen tegen de vestiging van hun pizzeria in de voormalige synagoge op de Markt in Geertruidenberg. ,,Respectloos”, oordeelde de stichting Stolpersteine, ,,een pizzeria in een voormalig Joods gebedshuis getuigt niet van goede smaak”.

,,We werden er compleet door overvallen”, vertelt Mickel-Guy over de kwestie die toch tot een goed einde is gekomen. In hun zaak komt een plaquette te hangen waarop de historie van de weggevoerde Joden uit Geertruidenberg wordt beschreven.

Die komt op de begane grond, links van de ingang, die verder intact blijft. Net als de gevel. ,,Als we gesloten zijn is dit weer de synagoge; de groene deuren gaan dicht”. Eenmaal open valt je oog meteen op de pizza-oven in mozaïek-steentjes, achterin de zaak. ,,Speciaal uit Italië laten komen”, zegt Wouter over de eyecatcher. Lachend: ,,Hij was precies even breed als de deur maar we hebben hem er doorheen gekregen”.

Hapjes
En zo zullen er vast nog meer obstakels komen. Vandaar dat ze zondag, de opening, gaan gebruiken om hun keuken te testen. Vanaf 15.00 uur staat een welkomstdrankje klaar en zijn er Italiaanse wijntjes en biertjes te koop. De koks bereiden hapjes die op de kaart terug te vinden zijn.

Op die kaart staan soepen, broodjes, carpaccio en vitello tonnato naast een lange lijst met pizza’s, waarvan de duurste, met buffelmozzarella, 13,50 euro kost. ,,Hier eten is niet duur omdat je ook kleine hapjes kunt bestellen”, vertelt Wouter. Dat kan letterlijk aan de zeegroen betegelde bar met vitrine, maar je kunt er ook gewoon aan tafel gaan. Op de bovenverdieping is ruimte voor 22 personen, beneden staat nog een tafel voor vier.

Over de naam pizza pasta bar is overigens goed nagedacht. Wouter: ,,Een pizzeria wordt vaak geassocieerd met een shoarmatent, terwijl dit een plek is waar de hele familie kan komen. Ook opa en oma met hun kleinkind. Iedereen eet wel eens pizza of pasta. Pizza & pasta bar is precies wat het is!”

Bron: BN De Stem – Marja Klein Obbink 17-01-20,

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.