Pijnpunt Mast 20 uit 150kV-tracé tussen Geertruidenberg en Waalwijk

Langzaam maar zeker worden beslissingen genomen en knopen doorgehakt rond de verkabeling 

De kabels gaan straks onder de A27 door en komen pas ten oosten van de snelweg omhoog middels een zogeheten opstijgpunt. © Gemeente Geertruidenberg

 van de 150kV-verbinding tussen Geertruidenberg en Waalwijk. Mast 20 maakt daar niet langer deel uit, is de nieuwste lezing door TenneT en de gemeente Raamsdonksveer.

Nee, de kabel gaat nu onder de A27 door en komt pas ten oosten van de snelweg omhoog middels een zogeheten opstijgpunt. Daar wordt die weer aangesloten op het bovengrondse tracé, aan mast 21.

Daarmee lijken de voornaamste bezwaren van bewoners getackeld. ,,We moesten ergens weer naar boven. Mast 20 is een trekmast die er al stond, dus dat was een heel logische optie voor ons. Mast 21 is vervolgens een steunmast en daarmee geen optie’’, legt Royny Mathan van TenneT uit.

Zichtsbepalend
Maar de bovengrondse mast 20 staat tussen de A27 en de dorpskern in, aan de rand van de wijk Hooipolder. Daardoor werkt deze nog steeds zichtsbepalend. De verkabeling voor deze buurt zou voor hen daarmee geen meerwaarde betekenen en het behouden ervan stuitte daardoor op veel weerstand.

Volgens wethouder Kevin van Oort betekent het nieuwe opstijgpunt niet veel voor het door de overheid vrijgegeven budget. ,,Het kost zeker geen extra geld, ik denk dat het een heel mooie oplossing is.’’

Ondergronds
De 150kV-lijn loopt momenteel dwars door Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Al sinds de jaren 90 zijn er plannen om deze ondergronds te plaatsen. Daar zijn de gemeente en TenneT momenteel volop mee bezig: de lijn zal langs agrarisch- en gemeentegrond ten zuiden van Raamsdonksveer ondergronds verdwijnen.

Het feit dat deze ondergrondse lijn bij mast 20 weer bovengronds zou komen, stuitte op veel weerstand. ,,We hebben extra informatieavonden georganiseerd. De avond omtrent mast 20 werd flink bezocht – niet de acht huishoudens die de mast zien, maar ruim zeventig betrokkenen -, daar lag een duidelijke zenuw’’, legt projectleider namens de gemeente Marieke Elsevier uit.

Een bijeenkomst voor mensen die direct aan de westkant van de A27 wonen – en daarmee ook wellicht enige hinder ondervinden – werd beduidend minder bezocht. Zo wordt er langzaamaan naar de details gekeken.
De lijn moet straks door boringen onder de Donge door, dwars door overwegend gemeentelijke gronden.

Compromis
De nieuwe plannen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad: deze vergadert erover op 13 juni, op 27 juni volgt een besluitvormende zitting. ,,Het staat dus nog niet helemaal vast, maar het lijkt ons het beste compromis voor alle partijen’’, besluit Van Oort.

Bron: BN De Stem – Steven van Beek 21-05-19

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand het VOG ondernemersnieuws!

Meer berichten

VOG Sportief 2024, wat een geslaagde avond!

Op donderdag 29 augustus stonden we met ongeveer 25 ondernemers op de padelbanen bij TPV Raamsdonksveer. Het was mogelijk deel te nemen aan de clinic onder begeleiding van