Pijnlijke begroting: ‘versobering is nodig’

De gemeente Geertruidenberg versobert de voorzieningen. Dat is nodig om de begroting voor 2020 rond te krijgen.

De Markt in Geertruidenberg © Sjoerd Marcelissen

“Er zit voor iedereen pijn in deze begroting”, zegt wethouder Adriaan de Jongh. “Toch zijn onze voorstellen niet draconisch. We houden de voorzieningen in stand, maar versoberen deze.”

Zo gaan binnensportverenigingen meer huur betalen voor de sporthal en moet Sportfondsen Geertruidenberg 30.000 euro bezuinigen op de twee zwembaden. Het is nog niet duidelijk of in 2020 weer gratis zwemabonnementen aan de jeugd worden verstrekt.

Omgevormd
Ook wordt het onderhoudsbudget voor wegen verlaagd, waardoor de kans op achterstallig onderhoud toeneemt. Wegen in het buitengebied die alleen door agrariërs worden gebruikt, worden omgevormd naar half verhardingen. “De doorgaande fietsroutes houden we echter goed op peil”, zegt De Jongh.

Bovendien stoot de gemeente een aantal historische panden af, zoals het oude raadhuis en de Schattelijn. Eind dit jaar zijn de verkoopvoorwaarden voor deze markante gebouwen bekend. “We streven ernaar om de theaterfunctie voor de Schattelijn te behouden”, zegt wethouder Mike Hofkens.

Verkoopplannen
“Mocht dat niet mogelijk zijn, dan zoeken we binnen de oude kom een andere locatie voor een theater.” Onder meer de Geertruidskerk en de voormalige katholieke kerk zijn daarvoor in beeld. In de verkoopplannen wordt ook gekeken of andere gebruikers van de Schattelijn, waaronder de tafeltennisvereniging, een kinderdagverblijf en de oudheidkundige kring, in een ander pand ondergebracht kunnen worden.

Stadspromotie
Om kosten te besparen tempert de gemeente haar toeristische ambities. Zo is er komend jaar 20.000 euro minder beschikbaar voor stadspromotie. “We doen daarom een beroep op het bedrijfsleven”, zegt wethouder John van Vugt. “De Zomertour willen we namelijk graag behouden.”

Bezuinigingen
De bezuinigingen hebben ook invloed op de bijzondere bijstand. Deze vergoeding wordt gehalveerd. “Werken moet blijven lonen”, zegt De Jongh. “We merken nu dat sommige werkenden per saldo minder overhouden dan wanneer ze in de bijstand zitten. Daarom verlagen we de bijzondere bijstand.”

Onvoldoende
Net als bij veel andere gemeenten zorgen de Wmo en jeugdzorg voor hoge uitgaven. De bijdragen hiervoor vanuit het Rijk zijn onvoldoende. “Dit is voor de gemeente niet houdbaar”, zegt De Jongh. “Als dit niet verandert, moeten we in de toekomst wel draconische maatregelen nemen.”

Bron: BN De Stem – Rijan van Leest 10-10-19

Deel dit bericht

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste regionale ondernemersnieuws!

Meer berichten

Bedrijfsbezoek VPK

Terugblik op het bedrijfsbezoek bij “VPK Packaging”

Op donderdag 14 december 2023 kwamen ondernemers uit Geertruidenberg en omgeving bijeen voor het jaarlijkse afsluitende evenement van de VOG. Het feest vond plaats op de unieke locatie van Fort Lunet in Raamsdonksveer, de ideale plek voor een avond vol gezelligheid. Ook bood deze locatie de juiste ambiance voor een reflectie op het afgelopen jaar. Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door het VOG-bestuur, waarbij ze op de foto werden gezet door de fotograaf.